Biserica baptistă din Chitighaz la o sută de ani (1)

Să nu se tulbure inima voastră, credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine. În casa Tatălui Meu, multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aşi fi spus. Mă duc să vă găsesc loc. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu” (Ioan 14:1-3)

Cu această siguranţă şi cu speranţă vie au construit înaintaşii noştri în urmă cu o sută de ani această casă de rugăciune. În volumul semnat de Dr. Ştefan Cioca, intitulat „Biserica Baptistă din Chitighaz” (1993) citim următoarele: „La Chitighaz activitatea misionară a început în iarna anului 1891. Prima casă de rugăciune a fost pe strada Szent Imre, astăzi strada Úttörő, la numărul 73, iar cea de-a doua, din 1902, pe strada Dózsa György, la numărul 37. În anul 1900, adunarea a avut 80 de membri, iar în 1907 a înregistrat 251 de membri. Creşterea numărului adunării a determinat construirea bisericii în 1912. Executorul lucrărilor a fost constructorul şi dulgherul julan Brandner György. Din partea adunării au supravegheat lucrările conducătorii Mihai Muntean şi Petru Santău. Din consemnările făcute, cheltuielile au fost de 7500 de măji de porumb la valorile de atunci”.

Şi azi putem să spunem că pentru a corespunde normelor sec. al XX-lea, biserica s-a construit din surse proprii. În decursul a o sută de ani s-au făcut reparaţii de câte ori a fost nevoie, în funcţie de condiţiile de trai, fiind modernizată, ţinându-se pasul cu dezvoltările sociale. În 1920 a fost instalată prima orgă. În anul 1940 s-a cumpărat primul harmoniu, iar în 1960, cel de-al doilea şi mai modern. În 1984 s-a primit prima orgă electronică, iar în 2008 am primit în dar o alta.
Cu ajutorul donaţiilor de la membrii adunării, în anul 1989 au început lucrările de restaurare la interiorul şi exteriorul bisericii, lucrări conduse de pastorul Csiszár István şi presbiterul Gheorghe Şipoş. Atunci s-a trecut la o nouă infrastructură în loc de lampa cu gaz, s-a trecut la lumina electrică, la teracotă în loc de căminul pe cărbuni, iar mai târziu la încălzire centrală cu gaz. Schimbarea ferestrelor a făcut necesară o nouă tencuială exterioară a bisericii. Noul gard, poarta de la intrare în curtea bisericii şi cetârna, au fost reînoite. În interiorul bisericii, podelele de lemn au fost înlocuite cu parchet, neoanele cu candelabre, iar pereţii s-au zugrăvit modern şi au fost vopsite băncile. În ultimii cincizeci de ani ne-am luptat cu igrasia pereţilor, de aceea s-au pus lambriuri. Această problemă a igrasiei ne-a urmărit până în anul 2006, când au început lucrările de restaurare.
În 2006 s-a înlocuit acoperişul faţadei cu tablă, iar decorul de pe acoperiş a fost restaurat. Lucrările au fost executate de tinichigiul Kun Lajos. Hidroizolarea pereţilor s-a făcut în anul 2007, de către Izsó Csaba de la Gyomaendrőd. În acest an am achiziţionat un retroproiector care se foloseşte pentru a putea fi vizionate textul cântărilor din cadrul cultului. În anul 2008, Kardos Csaba şi Euro Épker SRL, împreună cu întreprinzătorul constructor Kalcsó István, care, din păcate, nu mai este printre noi, au realizat o treime din interiorul bisericii baptiste, care serveşte drept spaţiu liturgic.
S-a renovat bazinul pentru botez şi amvonul, iar în anul 2009 s-a dezvoltat capacitatea electrică, respectiv s-au executat uşile interioare şi s-a schimbat acoperişul. Pentru schimbarea acoperişului am dispus de fonduri câştigate printr-un concurs european, cu ajutorul consiliului local din Chitighaz. Din acest proiect câştigat în anul 2009 în valoare de 14.046.918 forinţi, din care s-au schimbat şi uşile de la intrarea principală, s-a făcut izolarea termică, s-a retencuit şi vopsit biserica în exterior. (Va continua)
Sziklás István, conducătorul bisericii

Comentarii

Trimiteți un comentariu