Materiale educaţionale în limba română pentru elevii români din Ungaria

Vineri, 5 octombrie, o delegaţie a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de la Bucureşti a adus materiale educaţionale pentru elevii români de la Şcoala generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula şi pentru şcoala din Micherechi. Redacţia „Foaia românească” a primit un laptop. Iniţiativa reprezintă materializarea promisiunii făcute de doamna secretar de stat, Natalia Intotero, şeful DRP, cu prilejul vizitei la românii din Ungaria de la sfârşitul lunii septembrie.


Pachetul de materiale educaţionale constă din cărţi şi reviste în limba română, materiale didactice şi softuri educaţionale în limba română obţinute de Departament în urma unor sponsorizări de la Federaţia Editorilor din România şi a grupului Softwin. Totodată, DRP a dăruit şi un laptop pentru redacţia „Foaia românească”. Însoţită de domnul Dragoş Ţigău, consul al României la Jula, delegaţia de la Bucureşti a fost primită vineri dimineaţa la prima oră, la redacţia „Foaia românească”, de redactorul-şef Eva Şimon, după care delegaţia s-a deplasat la Liceul „Bălcescu”, unde au fost aşteptaţi de Maria Gurzău Czeglédi, directorul instituţiei. După predarea materialelor educaţionale la biblioteca şcolii şi liceului românesc din Jula, s-a asistat la o oră de matematică, la clasa a 3-a, unde învăţătoarea Emilia Gomboş Boca a predat cu ajutorul unui software nou, introducându-i pe copii în lumea numerelor cu ajutorul unei poveşti drăguţe prezentată la tabla interactivă. Ultimul popas al delegaţiei a fost la Şcoala generală din Micherchi, unde s-a adus un pachet de softuri în limba română pentru clasele 1–8.
Despre această donaţie, doamna secretar de stat Natalia Intotero, ne-a vorbit într-un interviu solicitat prin telefon: „După cum se cunoaşte, în urmă cu aproximativ două săptămâni, am întreprins o vizită de documentare, în localităţile Jula, Micherechi şi Apateu. În urma întâlnirii cu comunitatea românească am constatat şi ni s-a solicitat sprijin pentru carte românească, dar şi pentru material didactic. Am luat act de aceste solicitări şi de îndată de am ajuns acasă am demarat o campanie împreună cu Federaţia Editorilor din România şi pe această cale le mulţumesc tuturor editurilor din România, care au răspuns cu promptitudine solicitărilor noastre. În urma acestei campanii de colectare am reuşit dă strângem un număr destul de însemnat de volume de carte românească, dar şi material didactic, începând de la planşe, până la material didactic modern, respectiv soft educaţional, lecţii interactive în limba română pentru copiii de clasele 1–8, dar şi pentru cei de liceu. De asemeni, am făcut şi o donaţie, un laptop, pentru revista Foaia românească”, ne-a declarat doamna Natalia Intotero.
A.B.

Comentarii