Editorial - Lăsaţi-ne măcar să murim frumos!

Imediat ce s-a iscat o nouă neînţelegere între români şi unguri, de această dată din cauza arborării steagului secuiesc, presa din România s-a trezit dintr-odată foarte interesată de românii din Ungaria. Ce părere avem noi, cei câteva mii de români despre arborarea drapelului secuiesc? De parcă ar conta… Au mai apărut alţii, mai ocoşi decât restul, care au filmat şi au transmis imagini atât spre Budapesta, cât şi spre Bucureşti că, ia uite, pe instituţiile din localităţile românilor de aici este arborat drapelul românesc. Lor de ce li se permite, dacă sărmanilor de secui, nu?
Nu s-au grăbit jurnaliştii români niciodată să vină la noi să vadă de ce dispar pe zi ce trece românii din această ţară europeană. Ba, trebuie să mă contrazic, unii au venit, dar cum au venit, aşa au şi plecat. Nu este problema lor că statul român deja de doi ani nu este în stare să rezolve o cerere banală a micherechenilor: de a le trimite doi profesori români, care să facă misiune culturală şi identitară (!) la Micherechi. Poate dacă se cerea de la Consiliul Judeţean Covasna s-ar fi rezolvat demult. Ne-ar fi trimis bucuroşi doi pedagogi români. Şi cu atât ar fi rămas mai puţini la ei.
Primăria din Micherechi sau din Bedeu, şcoala din Jula sau Bătania arborează, alături de drapelul Ungariei şi al Uniunii Europene, drapelul României pentru a semnala că aici trăiesc români, aici învaţă români. Nu contra cuiva! Cele câteva drapele româneşti de pe teritoriul Ungariei, maximum 20 (şi atunci am inclus şi cele de pe ambasada şi consulatele româneşti), nu pot fi nicidecum comparate cu sutele de drapele secuieşti arborate în România şi, mai nou, şi în Ungaria. Probabil dinspre România privind lucrurile, ele se văd altfel, dar noi, românii din Ungaria, pentru care “soarele răsare la… Budapesta”, vedem clar că tot acest circ se face pentru un singur lucru, şi anume, pentru voturile ungurilor din România, deveniţi de curând cetăţeni maghiari “cu acte-n regulă”.
Cele două partide care guvernează Ungaria, Fidesz şi KDNP (creştin-democraţi), au îndemnat toţi primarii din ţară să arboreze drapelul secuiesc, în semn de solidaritate, pe clădirile primăriilor. Şi la acest îndemn răspund zilnic tot mai mulţi. Nimeni nu trebuie să-i forţeze sau să-i oblige. Până aici însă nu s-a ajuns de pe o zi pe alta, doar că românii se prefac că nu au observat. Sau diplomaţia, ori „serviciile” nu funcţionează cum trebuie? Numai câteva exemple: în bisericile catolice din Ungaria slujba se încheie cu imnul secuiesc; la instalarea actualului preşedinte al Ungariei, alături de imnul ţării s-a cântat şi imnul secuiesc; la intrarea în oraşele şi satele din Ungaria, numele localităţilor sunt scrise şi cu scrierea runică secuiască, în tot mai multe localităţi apar monumente cu Ungaria „mare”, la toate punctele turistice poţi găsi harţi şi alte tâmpenii cu aceeaşi „Ungarie mare”, etc.
Românii din Ungaria văd zilnic aceste lucruri. Untul şi telemeaua din frigiderul meu de acasă sunt inscripţionate în trei limbi: ungureşte, româneşte şi cu rune secuieşti. Şi numai până la alimentara de la colţ a trebuit să mă duc să le cumpăr. Românii din Ungaria văd şi că România doarme sau se preface că nu vede unele fenomene din jurul ei. Cel mai urât lucru posibil este să-i folosească pe nenorociţii de români din Ungaria, ca pe asul din mânecă, când este vreo neînţelegere româno-maghiară. Măcar de ne-ar folosi cu… folos. Avem noi baiurile noastre, nu avem nevoie şi de ale altora!
Presa din România nu a sărit în apărarea românilor din Ungaria nici când s-a cerut ajutorul Bucureştiului în combaterea etnobiznisului. Colegii noştri din ţara-mamă nici până azi nu înţeleg despre ce vorbim, de fapt. Vă rugăm frumos, şi pe această cale, dacă nu ne-aţi ajutat când trebuia, vorba unui român de aici: lăsaţi-ne măcar să murim frumos! Şi vă rugăm, nu vă mai luaţi de nenorocitele noastre de steaguri! Altceva nu prea ne-a mai rămas.
Eva Şimon

Comentarii

  1. Éva, drága,
    Citez: "...noi, românii din Ungaria, pentru care “soarele răsare la… Budapesta”, vedem clar că tot acest circ se face pentru un singur lucru, şi anume, pentru voturile ungurilor din România, deveniţi de curând cetăţeni maghiari “cu acte-n regulă”.

    De ce te doare pe tine, romanca din Ungaria, ca statul maghiar a inceput sa aiba grija de maghiarii din tarile vecine? Mentalitatea matale pe acest subiect seamana izbitor cu al confratilor dvs. de la est, respectiv cu cel al PSM-ului unguresc.

    Si esti si prost informata: partidele de guvernamant NU au nevoie de campanie electorala in Secuime, deoarece gestul lor de a se ocupa de ei, i-a facut mult mai populari, decat pe socialisti, cu un discurs ca al matalutei.

    Si ce te deranjeaza pe mataluta, ca in Ungaria au inceput sa apara, va citez: "tampenii" in legatura cu Ungaria Istorica? Ca doar tampeniile alea nu se refera la istoria, etnia, traditiei etc. natiei matale, ci se refera la EI?
    Matale de ex. esti ortodoxa de rit balcanic, nu cred ca cineva va canta Imnul Secuiesc in beserica... Totusi, vad ca vi s-a acrit si matalutei mamaliga ros-galben-albastru in gura...
    PS. Poate ar trebui sa traiti vreo 2-3 ani in Secuime, sa fiti bozgorita si sa vi se dea cu limba si cu steagul in cap zilnic: garantat ar fi o experienta de o viata si de neuitat, cuconitza nemultumita. Nici n-ati sti cum sa ajungeti mai repede acasa...
    De altfel, cum si pe ce puteti sa cheltuit peste 18 milioane forinti anual ce vi sau alocat pt. revista asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimata d-na Simon,
      ati dori oare ca "cele citeva mii de romani " din Ungaria sa se bucure de acelasi "tratament discriminatoriu" ca ungurii din Romania?
      De cind si pina cind secuii (ca.600 s-au declarat la ultimul referendum "secui") sint maghiari?
      Si acestia ca si romanii din Ungaria au fost asimilati si uite asa am descoperit si cauza care a generat micsorarea dramatica a numarului de romani din Ungaria.Si pe nepusa masa am aflat cindva ca secuii sint acelasi neam cu maghiarii numai ca daca ati deschide documentele istorice ati afla cine sint,de unde vin ,cine i-a colonizat in Ardeal si in ce scop si poate cite ceva despre limba si traditiile proprii pe care le-au uitat si au invatat maghiara....
      Acum vreo citiva ani am avut ocazia sa vizitez o expozitie de carte la Sala Dalles din Bucuresti.Acolo ,chiar la casa, era afista o harta a unei Ungarii de care nu am auzit niciodata care avea ca granita de rasarit......Marea Neagra.E posibil ca nefiind istoric sa am lacune in acest domeniu dar....
      Tot ce se spune astazi despre secui nu este nimic altceva decit o incercare de a cistiga voturi.
      Eu as mai intreba ceva: ce fac romanii din Ungaria pentru a-si proteja si afirma apartenenta nationala?
      Sigur ca Romania ar trebui sa se arate mult mai interesata de romanii de peste granita insa si acestia ar trebui sa arate mai multa dorinta de a fi ajutati

      Ștergere
  2. Jova Éva,
    ha neked, románnak, a magyar nemzeti szimbólumok, a székely himnusz, a rovásírás stb., idézlek "hülyeségek"; a magyar nemzeti összetartozás, amely téged, mint románt nem érint (és nem is vonatkozik rád, hogy még véletlenül se sértsen meg), mit zavar?

    Kifogásolod, hogy a templomokban vagy máshol eléneklik a Székely himnuszt, hogy a kaja hűtődben is rovásírással, meg románul van feliratozva. Kérdem: tán csaknem azért vagy felháborodva mert az ortodox pópátok a templomotokban a székely himnuszra járja a csárdást?
    Írod itt, hogy erre a román lapra évi 18 millió forintot ad a magyar állam. Elég hülye.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu