Expoziţia lui NEStor vrea să ne pună pe gânduri

Muzeul Munkácsy din Bichişciaba a găzduit joia trecută primul vernisaj de expoziţie din acest an. Lucrările lui Ioan Nistor (NEStor) din Jula, originar din Micherechi, ne călăuzesc într-o lume tainică, în lumea mlaştinii lui NØLL.
– Muzeul din Bichişciaba are întotdeauna uşile deschise în faţa artiştilor din judeţul Bichiş şi ne bucurăm să le asigurăm acestora spaţiu de a se prezenta. Aşa s-a întâmplat şi de această dată – a spus în deschidere Liska András, director împuternicit al muzeului.
În centrul lucrărilor lui Nistor de această dată stă natura, mediul care îl înconjoară de când trăieşte. Este o sursă cu un miros puternic de pământ, natural şi cu multă forţă. Toate elementele expoziţiei se bazează pe o singură întrebare: care este relaţia artistului cu natura, cu mediul în care trăieşte; cât este ea de apropiată.

Lumea mlaştinii se leagă de copilăria artistului, care în pruncie a trăit la sălaş, între Micherechi şi Salonta Nouă. De aici şi-a adus cu el multe impresii, de aici se inspiră până în ziua de azi.
Curiozitatea şi totodată actualitatea expoziţiei constă în alegerea temei de creaţie. Pe lângă subiectele ecologice foarte actuale în lumea de azi, Nistor îşi asociază ideile la dimensiunile de 2 şi 2,5. Arta lui Ioan Nistor ne deschide o lume artistică care nu este prea uşor de înţeles, nu vrea să ne distreze, nu vrea să ne ofere plăceri. Arta lui îşi propune să ne deschidă ochii, să ne lărgească orizontul, să ne arate ceva ce poate niciodată nu am cunoscut. Vrea să ne pună pe gânduri.

„Varietatea ne delectează”, a caracterizat lucrările istoricul de artă Gyarmati Gabriella în cuvântul său de deschidere. „Ioan Nistor şi-a adunat lucrările din ultimii ani în două unităţi tematice, sub un singur titlu cu dublu sens: NØLL din lumea mlaştinii. Titlul se referă la un pseudonim rar folosit al artistului, Noll Móric, precum şi la nulă, la zero, cum se vede din litera O.”
Ioan Nistor este preocupat de artă plastică de la vârsta de 19 ani. Iniţial a vrut să fie profesor de desen, dar nicicum nu putea să se obişnuiască cu regulile cărora trebuia să li se supună, şi asta prin anii 80 nu prea se tolera. Actualmente de ocupă de webdesign. Când nu avea altă sursă de venit, lucra ca poştaş. Pentru el, arta plastică nu este un hobby ci o manie, o pasiune.
Nistor creează grafici şi tablouri încă de la începutul anilor 1980, iar din 1989, de când şi-a cumpărat primul calculator, este preocupat de webdesign.
Expoziţia lui NEStor/Ioan Nistor poate fi vizionată în Sala Cărămidă a Muzeului Munkácsy din Bichişciaba până pe 10 martie, în afara zilelor de luni, zilnic între orele 10–18.
E.Ş.

Comentarii