„Strângerile de mâini” continuă şi în 2013

Primarul Julei dr. Görgényi Ernő şi viceprimarul Aradului Bognár Levente au semnat sâmbăta trecută, 16 februarie, în sala festivă „Regele Ferdinand” a Primăriei din Arad planul de colaborare a celor două oraşe înfrăţite, care stabileşte programul comun pe anul 2013.

Înainte de acest momentul festiv, de la orele dimineţii, circa 120 de pensionari şi specialişti în domeniul îngrijirii bătrânilor din cele două oraşe au luat parte la o conferinţă pe tema „Îmbătrânirii active a populaţiei”. Specialişti din Jula şi Arad au prezentat rezultatele cercetărilor lor în acest domeniu, s-a vorbit despre situaţia socială a vârstnicilor din România şi Ungaria, etc. Conferinţa s-a realizat datorită unui proiect european, câştigat de Primăria Julei, în parteneriat cu oraşele înfrăţite Arad (România), Budrio (Italia), Covasna (România).
După conferinţă, în cadrul programului „Strângeri de mâini”, delegaţia din Ungaria a depus o coroană de flori la bustul lui Salacz Gyula, născut la Jula pe 31 ianuarie 1932, cel mai longeviv primar al Aradului, care a condus oraşul de pe Mureş între anii 1875–1901. Programul a continuat cu un minunat concert al Filarmonicii din Arad, inspirat de înfrăţirea celor două oraşe. Concertul a avut loc la Palatul Culturii, în sala de spectacole cu cea mai bună acustică din regiune.
În sala „Regele Ferdinand” al Primăriei, renovată recent, viceprimarul Aradului, Bognár Levente a evocat cei 19 ani de înfrăţire cu oraşul Jula şi şi-a exprimat speranţa că această legătură va fi tot mai adâncă şi anul viitor vom sărbători în mod demn aniversarea de două decenii. În discursul său, primarul dr. Görgényi Ernő i-a felicitat pe arădeni pentru Primăria frumos renovată. „Sunt convins că astfel de conferinţe contribuie foarte mult la colaborarea noastră cât mai strânsă. E necesar să ne cunoaştem cât mai bine problemele, ca să putem să învăţăm unii de la alţii. Relaţiile de înfrăţire atunci sunt cele mai bune, dacă nu doar conducerile oraşului întreţin relaţii protocolare, ci şi instituţiile, organizaţiile culturale, civile, şi cetăţenii întreţin relaţii cât mai strânse. Numai atunci vor avea rădăcini solide, numai atunci vor fi utile şi de viitor”, a mai spus primarul oraşului Jula.
În planul comun de activitate pe 2013 figurează: un spectacol al Teatrului Cetăţii din Jula la Arad (martie), o competiţie de fotbal între consilierii locali din Jula şi Arad (mai), participarea elevilor din Arad la Zilele „Erkel” ale Elevilor din Jula (iunie), participarea artiştilor plastici arădeni la o tabără de creaţie din Jula (iunie), „Strângeri de mâini„ în oraşul Jula (noiembrie), etc.
E. Şimon

Comentarii