Proiecte de colaborare ale Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba cu instituţii din oraş

Prima şedinţă din anul acesta a Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba a avut loc pe 6 martie, în sala „Pataki” a Centrului Cultural „Csabagyöngye” (str. Széchenyi, nr. 4) din Bichişciaba. Şedinţa a constituit o premieră în istoria relaţiilor pe plan orăşenesc, fiind pentru prima dată când reprezentanţii celor două instituţii s-au întâlnit pentru a iniţia proiecte comune. Pe ordinea de zi a figurat aprobarea bugetului pentru anul acesta şi încheierea acordului de colaborare cu noul Centru Cultural, care în urma renovărilor a fost redeschis pentru public pe 22 ianuarie.

Szente Béla, directorul instituţiei a subliniat importanţa celor două evenimente organizate de către autoguvernarea minoritară, concursul de poveşti pentru elevii şcolilor generale româneşti din Ungaria şi întâlnirea internaţională a fanfarelor din mai multe ţări, cunoscută sub numele de Zenit, fiind evenimente importante în viaţa culturală a comunităţii româneşti din Ciaba. „Centrul Cultural are relaţii de colaborare cu Autoguvernarea Românească de mai multe decenii. În aceşti ani, am organizat foarte multe programe comune, care au ajutat să avem o viaţă culturală prosperă. Ne bucurăm de prezenţa fanfarelor din România”, a spus directorul, care a mai a vorbit despre planurile de viitor, printre care se numără şi organizarea unui forum al naţionalităţilor din această regiune, cu scopul de a coordona programele culturale din regiune. Directorul Szente fiind ataşat de valorile culturale locale a precizat că în viitor vor încheia acorduri de colaborare cu autoguvernările slovacă, poloneză şi rromă din Ciaba.
„Cu toate că trăim puţini români aici în Bichişciaba, ne străduim să le arătăm celor din jurul nostru că şi aici trăiesc români. Ne străduim să ne păstrăm şi să ne întărim identitatea noastră”, a spus Gheorghe Gros, preşedintele Autoguvernării Româneşti.
În cadrul şedinţei de lucru, preşedintele Gros a subliniat faptul că buna colaborare dintre Autoguvernarea Românească cu instituţia culturală orăşenească există de mai mulţi ani. După semnarea acordului de colaborare, toţi participanţii la şedinţă au avut posibilitatea să viziteze noul centru cultural.
A.C.

Comentarii