Teatrul Cetăţii din Jula împlineşte 50 de ani

Marţi, 5 martie, directorul Gedeon József a ţinut o conferinţă de presă dedicată celor 50 de ani de existenţă a Teatrului Cetăţii din Jula. Acesta a informat jurnaliştii prezenţi despre planurile referitoare la cea de-a 50-a stagiune.
Desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Resurselor Umane, Balog Zoltán şi al primarului oraşului Jula, dr. Görgényi Ernő, cea de-a 50-a stagiune a Teatrului Cetăţii din Jula va debuta pe 22 iunie. Din acea zi, până pe 11 august, publicul julan şi nu numai este chemat să lase de-o parte grijile de zi cu zi şi să se bucure de spectacolele, pe care direcţiunea teatrului le-a pregătit special pentru a sărbători o jumătate de secol de la înfiinţarea teatrului în aer liber la Jula.
În urma executării lucrărilor de reabilitare a clădirii şi spaţiilor interioare din 1958, pe 11 iunie 1964 a avut loc primul spectacol, care se leagă de numele lui Miszlay István, fostul regizor al Teatrului Jókai din Bichişciaba, fondatorul şi iniţiatorul teatrului în aer liber în cetatea medievală din Jula. Teatrul din Jula se poate lăuda că se numără printre cele mai moderne spaţii dedicate culturii din ţară. Potrivit programului, deschiderea oficială a stagiunii va avea loc pe 22 iunie, cu începere de la ora 20.30, în faţa Teatrului Cetăţii. Deschiderea va fi una fastuoasă, în care iubitorii de cultură se vor putea bucura de spectacolul Teatrului Szigligeti din Szolnok. În ziua următoare, pe 23 iunie în sala festivă a Primăriei din Jula va avea loc o conferinţă a cărei temă va fi „O jumătate de secol de teatru la Jula”.
Începând din anul 1990 are loc, la Jula, festivalul Shakespeare. Anul acesta, a IX-a ediţie va debuta pe 4 iulie, cu piesa „Hamlet”. Festivalul se va derula până pe 15 iulie, într-un regal de spectacole străine şi maghiare. Pe 8 iulie, publicul va urmări Shakespeare’s Sonnets, însă din programul teatrului nu va lipsi spectacolul-monolog „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”, prezentat de actorul Emil Boroghină, preşedintele Fundaţiei Internaţionale Shakespeare din Craiova, care va avea loc pe 12 iulie.
În toţi aceşti ani, în cadrul Festivalului Shakespeare au fost jucate 440 de drame, dintre care 150 de premiere naţionale şi 50 de premiere mondiale. Conform datelor furnizate de director, Teatrul Cetăţii este vizitat în fiecare an de aproximativ 25.000 de spectatori.
A.C.

Comentarii