„Am participat la olimpiadă de dragul limbii române…”

După cum am relatat săptămâna trecută, pe 22 martie a avut loc finala Concursului naţional din limba şi literatura română, organizat în fiecare an pentru liceeni. Reamintim că în urma probei în scris a olimpiadei din luna ianuarie, în finală, la proba orală au ajuns toţi cei şapte elevi din clasa a 11-a a Liceului „N. Bălcescu” din Jula. Suzana Roşu, Jenifer Iuhas, Adriana Somogyi, Cintia Hodişan, Marc Puha, Nicoleta Bogyó şi Alexandra Fodor au fost examinate de juriul alcătuit din Viorica Oros Fábián, Kese Katalin şi Tiberiu Herdean.
Deoarece rezultatele au fost publicate abia după încheierea ediţiei noastre, publicăm acum clasamentul: 

Locul I – Adriana Somogyi
Locul II – Jenifer Iuhas
Locul III – Alexandra Fodor
Locul IV: – Marc Puha
 
Ce i-a motivat să se prezinte la acest concurs, am încercat să aflăm de la concurenţi:
– Cu toate că am avut puţine emoţii, eu cred că a reuşit bine acest concurs. Mihai Eminescu: „Luceafărul” a fost subiectul despre care a trebuit să vorbesc. Am participat la această olimpiadă de dragul limbii române şi pentru că doresc să-mi continui studiile superioare în România. (Adriana Somogyi)
– Am vorbit prima dată despre viaţa lui Vasile Alecsandri, iar apoi am trecut la „Pasteluri”, am recitat din poezia „Iarna” şi am descris anotimpul. Cred că a reuşit bine. Am participat la fiecare concurs naţional şi internaţional de limba română. Îmi amintesc că, în clasa a 8-a, la olimpiada de limba română am fost îmbrăcată în port popular. Sunt convinsă de faptul că acest concurs a fost ultimul din viaţa mea de student, pentru că la anul mă voi pregăti pentru bac. Fiindcă doresc să studiez medicină legală, trebuie să fac bacul din biologie şi din engleză la nivel superior. A fost important să mă prezint la acest concurs pentru că deja m-am pregătit pentru bacalaureatul la limba română din anul viitor. (Jenifer Iuhas)
– Literatura populară, epoca paşoptistă, romantismul, clasicismul, realismul, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale şi Ion Slavici au fost subiectele din care a trebuit să ne pregătim. Eu m-am prezentat la acest concurs pentru că româna este materia mea preferată şi pentru că am vrut să-mi evaluez cunoştinţele la română. (Alexandra Fodor)
– Am tras subiectul „Moara cu noroc”. Când am avut emoţii, m-am oprit. Profesorii au fost ajutători. Mi-aş dori să fac o facultate de finanţe în Arad, la fără frecvenţă. M-am prezentat la acest concurs pentru că este necesară protejarea limbii şi a culturii noastre. (Marc Puha)
A. Cioca

Comentarii