Ştiri pe scurt...

Jula
Şcoala generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula organizează o campanie de colectare jucării, haine care vor fi destinate copiilor proveniţi din familii cu situaţie financiară dificilă de către Crucea Roşie din Ungaria. Persoanele dornice să doneze o pot face în perioada 8–22 aprilie.

Chitighaz
În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007–2013, “Două ţări, un scop, succes comun”, miercuri, 10 aprilie, la primăria din Chitighaz, a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de deschiderea oficială a implementării proiectului de protecţia a mediului prin intermediul investiţiilor în reţele de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor reziduale în Socodor şi Chitighaz. La întâlnire primarii din cele două localităţi partenere, Maria Gyuricska Kalcsó–Chitighaz şi Ioan Dimitrie Jura–Socodor, au prezentat proiectul care prevede 10.618 m de canalizare pentru care se dispune de 1.999.318 milioane euro, din fonduri europene, sumă din care partea localităţii Socodor este de 999.898 euro, iar Chitighazul dispune de 999.420 euro.

Bichişciaba
Membrii Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba s-au întrunit în şedinţă joi, 11 aprilie, unde au dezbătut problemele legate de organizarea concursului românesc de poveşti, care va fi organizat pe 10 mai, la Casa de poveşti din Bichişciaba. Elevii şcolilor româneşti din Ungaria sunt aşteptaţi la concurs, iar elevii talentaţi la desen pot pregăti pentru acest eveniment imagini de poveste, pentru expoziţia care va fi aranjată la Casa poveştilor.

Jula
Grădiniţa din Oraşul Mare Românesc din Jula organizează, pe 17 aprilie, ziua porţilor deschise. Scopul acestei zile este ca părinţii să cunoască activitatea instituţiei. Înscrierea copiilor va avea loc în zilele de 6–7 mai, între orele 8–17.

Jula
Vineri, 26 aprilie se va desfăşura olimpiada la limba şi literatura română şi la cultura şi civilizaţie românească (OÁTV) pentru elevii şcolilor generale bilingve şi unde limba română se predă ca obiect de studiu. Evaluarea cunoştinţelor va avea loc la sediul AŢRU din Jula, cu începere de la ora 10.00.

Săcal
Conducerea şcolii din Săcal organizează un concurs de cultură şi civilizaţie românească, care va avea loc pe 26 aprilie, la şcoala din Săcal. La concursul intitulat „Moştenirea tezaurului nostru” aflat la prima ediţie vor participa elevi de clasele 3–4 de la toate şcolile din Ungaria în care se învaţă limba română.

Budapesta
Piesa de teatru “D’ale carnavalului”, de I.L.Caragiale, vesteşte primăvara la Budapesta pe scena Teatrului Katona József din capitala ungară (1052 Budapest, sectorul V, str. Petőfi Sándor, nr. 6). Următorul spectacol va avea loc în seara de 3 mai, de la ora 19.00. Mai multe informaţii la adresa: katonajozsefszinhaz.hu.

Jula
Serbarea de bun rămas a promoţiei 2009/2013 a Liceului “N. Bălcescu” din Jula va avea loc pe 4 mai. Cu o zi înainte de serbarea de adio, pe 3 mai, vor începe examenele de bacalaureat, primul examen fiind cel de limba şi literatura română.

Chişineu Criş
Sâmbătă, 11 mai, la Chişineu Criş, în organizarea Clubului Copiilor şi a Primăriei, se va desfăşura cea de-a 34-a ediţie a “Cupei Crisius”. Competiţia reuneşte sute de copii din mai multe judeţe ale ţării, care se vor întrece la nu mai puţin de 13 discipline sportive. Mai mult decât atât, organizatorii au pregătit şi o surpriză, invitând copii de la şcoli din străinătate. Din Ungaria, Autoguvernarea Românească din Bichişciaba va participa cu un grup de copii şahişti din Bichişciaba.

Comentarii