Cântec, joc şi voie bună la Festivalul românilor de pretutindeni de la Covăsânţ

În data de 18 august, la invitaţia părintelui Mihai Octavian Blaj, şi românii din Ungaria au răspuns „prezent” la „Festivalul românilor de pretutindeni”, ediția a IV-a, organizată la Covăsânţ, judeţul Arad.
De aceasta dată, Ungaria a fost reprezentată de trupa de dansuri populare de la Săcal. Aceasta este înfiinţată încă din anul 2002 şi cuprinde un număr de opt perechi de dansatori, avându-l ca instructor de dans pe Pap Zoltán şi coordonator pe Pálfi Tamás. În cadrul festivalului de la Covăsânţ, săcălenii s-au prezentat cu un „Joc de la Aletea”, pentru care au fost îndelung aplaudaţi de către sutele de spectatori.

Înainte de deschiderea propriu-zisă a Festivalului, a avut loc şi o paradă a portului popular românesc, de la biserică şi până la scena de desfăşurare a manifestărilor, situată într-un cadru natural de o mare frumuseţe, la care au participat toţi dansatorii şi interpreţii prezenţi.
Pe aceeaşi scenă au mai prezentat programe deosebite şi trupe din Timoc – Serbia, Timocul de Est – Bulgaria, Chişinău – Moldova, Cernăuţi – Ucraina şi gazdele, trupa de dansuri din Covăsânţ, ce face parte din Asociaţia „Păstrătorii tradiţiilor româneşti”.
Alături de dansatori, pe aceeaşi scenă au mai concertat şi elevi ai Liceului popular de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, Corul bărbătesc al parohiei din Covăsânţ, precum şi corul bărbătesc de la Ghioroc.
Punctul culminant al evenimentului a fost interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, împreună cu formaţia „Crai Nou” din Alba Iulia, ce au creat o atmosferă de joc şi voie bună.
La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, PS Siluan, Părintele Ion Armaşi, Secretarul Sectorului de Relaţii Externe al Patriarhiei Române, Părintele Boian Alexandrovici, Protopop de Dacia Ripensis, din cadrul Episcopiei „Dacia Felix”, din Serbia, Părintele Ionuţ Negrău, parohul Săcalului şi numeroase alte oficialităţi.
Întreg evenimentul a fost un real succes, mărturie fiind sutele de spectatori ce au cântat şi au jucat pe ritmuri româneşti autentice.
Adela Negrău




Comentarii