Ştiri pe scurt...

Bătania
La biserica ortodoxă română din Bătania săptămâna trecută s-au finalizat lucrările de renovare ale turlei bisericii, care a fost deteriorată în urma unei furtuni puternice, în luna iunie a anului 2010. Preotul paroh Ilie Ciocan ne-a informat că înainte de punerea turlei, a avut loc o slujbă de sfinţire a crucii. Restaurarea s-a făcut din donaţii de la credincioşi, cu un sprijin din partea Patriarhiei Române şi un ajutor financiar din partea statului maghiar.

Bichişciaba
Festivalul fanfarelor „Zenit” de la Bichişciaba, care va fi organizat anul acesta în zilele de 18–20 august, va participa şi o fanfară baptistă din România, compusă din instrumentişti din Arad, Bihor şi Deva. Fanfara va cânta în ziua de duminică, 18 august, de la ora 17.30, în faţa Teatrului Jókai din oraş. Grupul compus din aproximativ 50 de fanfarişti este condus de dirijorul Gheorghe Moţ din Chitighaz.

Aletea
Autoguvernarea Românească din Aletea, în colaborare cu Casa de cultură Reibel Mihály organizează, marţi, 20 august, întâlnirea localităţilor înfrăţite. Prima ediţie a acestei manifestări va fi un prilej de întâlnire între localităţilor înfrăţite Aletea, Sebiş, Sântana, Făget, Macea şi Grăniceri din România. Programul delegaţiilor va include un concurs de gătit, programe sportive şi artistice, susţinute de ansamblurile folclorice ale localităţilor participante. După-masă de la ora 17.00, la Casa de cultură va avea loc balul românesc, iar în Sala de expoziţie a Casei de cultură va fi vernisată o expoziţie fotodocumentară despre trecutul echipei de păstrare a tradiţiilor din Aletea.

Săcal
La scurtă vreme după Praznicul Împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, duminică, 25 august, Parohia Săcal din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, va sărbători cel de-al doilea hram al bisericii. Biserica satului, închinată de la începuturi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, o are ca ocrotitoare şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Hramul va fi organizat de Parohia din Săcal în colaborare cu Autoguvernarea românească din localitate.

Comentarii