Expoziţie retrospectivă „Ştefan Oroian – 45 ani de activitate artistică”, la ICR Seghedin

Luni, 30 septembrie 2013, cu începere de la ora 18.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta vernisează în saloanele sale expoziţia retrospectivă a pictorului Ştefan Oroian, artist plastic român din Jula. Vor fi expuse tablouri şi lucrări de plastică mică, unele realizate special pentru acest eveniment de către Ştefan Oroian, un artist contemporan recunoscut atât în Romania, cât şi în Ungaria. Expoziţia va fi vernisată de criticul şi istoricul de artă Pál Szuromi, un bun cunoscător al artei lui Ştefan Oroian.
În 1998, Ştefan Oroian a fost invitatul Centrului Cultural al României la Paris, în 2004 al Institutului Cultural Român de la Veneţia şi la „Academia di Romania” din Roma, iar în 2007 expoziţia sa însoţeşte inaugurarea Filialei Seghedin a ICR Budapesta.
„Forţa expresivă a culorilor îl fereşte pe Ştefan Oroian de a aluneca într-un simplu decorativism agreabil. Dispuse în zone geometrizante, tranşant delimitate, culorile lui Oroian sunt uşoare şi diafane, dar tonice prin căldura pe care o degajă. El exprimă o relaţie umană cu spaţiul infinit, o relaţie care presupune mişcare. Spre deosebire de Mondrian, care a repudiat-o, Ştefan Oroian introduce adesea în compoziţiile sale linia curbă, pentru a sugera mişcarea universală…” (Horia Medeleanu)

Comentarii