Festivalul „George Enescu” 2013, o ediţie cu totul specială

Publicul iubitor de muzică simfonică din Bucureşti asistă începând de duminică, 1 septembrie, la şirul de concerte ce constituie, pentru aproape o lună de zile, evenimentul major din viaţa capitalei României: cea de a XXI-a ediţie a Festivalului „George Enescu”.
Festivalul datează din anul 1958. La început fusese organizat din trei în trei ani, pentru o perioadă a fost şi suspendat, reluat apoi din doi în doi ani. Întotdeauna a însemnat un regal în viaţa culturală a ţării, dar parcă niciodată, ca în acest an, la această ediţie.

Organizat sub patronajul preşedintelui ţării, ediţia actuală a Festivalului a devenit un eveniment major în viaţa culturală a întregii ţări. De ce spun asta? Pentru că din punct de vedere conceptual şi organizatoric cea de-a XXI-a ediţie se dovedeşte a fi una cu totul specială. Durata, programul întregii acţiuni, numărul de orchestre celebre, de solişti faimoşi, de evenimente multiple, organizate atât în capitală cât şi în numeroase oraşe din ţară confirmă cele afirmate. Personalitatea complexă a celui care este Ioan Hollender, directorul general al Festivalului, a însemnat o garanţie a reuşitei, atât în ochii muzicienilor participanţi cât şi pentru „armata” de instituţii guvernamentale şi financiare, care sprijină desfăşurarea acestei ample acţiuni, deloc lipsită de efort.
Implicarea în transmiterea concertelor, interviurilor etc. a numeroase canale TV, cât şi transmisiile on-line, fac posibilă urmărirea seară de seară a concertelor de la distanţe foarte mari. Accesibilitatea largă a programelor conferă, sunt sigură, o imensă bucurie oamenilor. De zile şi zile, populaţia capitalei române este şi va fi ţinută în continuare sub presiunea prezenţei benefice a evenimentelor Festivalului. Subteranele metroului anunţă prin afişaj de bun gust evenimentul, imensa clădire a magazinului Cocorul a „îmbrăcat” hainele Festivalului, prima pagină tipărită color a săptămânalului „Viaţa Medicală” anunţa şi ea Festivalul „Enescu”, ca prim remediu pentru păstrarea sănătăţii oamenilor. Traseele dintre sălile în care au loc programele au fost pictate multicolor, pentru a atrage atenţia asupra evenimentelor.
În piaţa George Enescu din capitală, devenită Piaţa Festivalului, au loc în decursul fiecărei zile programe muzicale susţinute de elevii diferitelor şcoli şi licee de muzică, precum şi de studenţii universităţilor naţionale de muzică din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. Deci, concerte de stradă susţinute de tineri profesionişti!
Un alt program de mare succes sunt Concertele de la miezul nopţii din săli, Concertele din marile oraşe ale ţării…
Dragi cititori ai săptămânalului „Foaia românească”, pentru informaţii detaliate consultaţi vă rog pagina: http//festivalenescu.ro, iar serile urmăriţi cu casca pe urechi transmisiile on-line. Vă urez audiţie plăcută!!!
Anna Scarlat

Comentarii