Hram şi parastas la Bichiş

Biserica ortodoxă română din Bichiş are un statut privilegiat în rândul bisericilor din Ungaria, deoarece este declarată Paraclis Episcopal, ceea ce înseamnă că de mai multe ori în cursul anului slujeşte aici chiar episcopul Eparhiei ortodoxe române, cu sediul la Jula. Aşa s-a întâmplat şi în duminica din 15 septembrie, la o zi după Înălţarea Sfintei Cruci, când bisericuţa din Bichiş şi-a sărbătorit hramul, care este închinat Naşterii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Episcop Siluan, în fruntea unui sobor din care au făcut parte pr. Tudor Budeanu, preot slujitor la Parohia Macea, şi cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Jula. Răspunsurile la strană au fost date de un grup coral din Parohia Covăsânţ, din acest grup făcând parte şi preoteasa şi fiica pr. paroh Mihai Blaj din Covăsânţ. Predica zilei a fost rostită de pr. Budeanu, care le-a vorbit credincioşilor despre rolul Sfintei Cruci în viaţa creştinului de ieri şi de azi şi despre modelul desăvârşit de purtare a Crucii reprezentat de Maica Domnului, Ocrotitoarea Paraclisului Episcopal din Bichiş.
La sfârşitul slujbei, Ierarhul şi soborul slujitor au săvârşit slujba parastasului la şase săptămâni de la trecerea la cele veşnice a lui Gheorghe Ciumpilă, fiul venerabilei preotese Emilia Ciumpilă, mutat din această lume la vârsta de 73 de ani şi care a slujit cu multă râvnă biserica românească din Bichiş, dar şi pentru alţi credincioşi din România, rudenii ale celor prezenţi la slujbă şi care s-au mutat la cele veşnice în urmă cu mai mulţi ani.
La agapa ce a urmat după slujbă, au fost felicitaţi şi sărbătoriţi PS Părinte Episcop Siluan şi doamna preoteasă Emilia Ciumpilă, cu ocazia aniversării zilelor lor de naştere.

Comentarii

  1. www.marketglory.com/strategygame/aismen13070
    Un joc de strategie in care te lupti,muncesti,cumperi cu bani virtuali produse,iti dezvolti propria companie,creezi organizatii in care te duci la razboi.,banii virtuali ii transformi in aur si apoi in bani reali,pt mai multe detalii id aismen13070 sau mail aismen13070@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu