Şcoala de vară „Alexandru Mocioni” din Săvârşin a unit copiii români din Ungaria şi Serbia

Desfăşurată în perioada 25–31 august, Şcoala de vară „Alexandru Mocioni” de la Săvârşin, judeţul Arad, România şi-a propus de la bun început stabilirea legăturilor şi perfecţionarea tinerilor din comunităţile româneşti din Banatul sârbesc, Valea Timocului şi Ungaria. Scopul principal al şcolii a fost facilitarea comunicării şi eliminarea distanţelor şi prejudecăţilor dintre membrii celor trei comunităţi de români, care trăiesc în afara României.

Şcoala de vară „Alexandru Mocioni” de la Săvârşin a fost organizată de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, cu sprijinul financiar al Departamentului politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Invitaţiei au răspuns câte 10 tineri cu vârste cuprinse între 10–14 ani din Ungaria (Micherechi şi Chitighaz), Banatul sârbesc (Voivodinţi) şi Valea Timocului din Serbia (Şipicova, Bogovina şi Bor). Partenerii Uniunii Culturale în organizarea grupurilor de copii au fost Comunitatea Românilor din Serbia şi Asociaţia „Ariadnae Filum” pentru cultură a Româno-Vlahilor din Bor–Serbia, iar în organizarea excursiilor a venit în ajutor Direcţia pentru cultură a judeţului Arad şi Primăria Comunei Săvărşin.

Cursuri despre români şi limba română
Tematica şcolii de vară a fost alcătuită pentru nivelul copiilor de 10–14 ani, ţinând seamă de diferenţele de pregătire şi de cunoaştere a limbii române a copiilor din diferitele comunităţi de români. O cerinţă a organizatorilor a fost ca toţi copiii participanţi să vorbească limba română. Şcoala de vară a avut o parte formativă (care a cuprins cursuri despre români, România, limba română, etc.) şi o parte recreativă (excursii, jocuri de societate, etc.).
În zilele de luni, marţi, joi şi vineri, înainte de masă, elevii au luat parte la cursuri despre etnogeneza (originea) poporului român, despre formarea limbii române, despre instituţiile fundamentale ale Evului Mediu românesc, despre apartenenţa etnică şi identitatea naţională, precum li s-a vorbit şi despre „naşul” şcolii de vară, marele om politic Alexandru Mocioni, un adevărat luptător pentru drepturile românilor din Banat şi Transilvania. În deschiderea taberei, primarul Săvârşinului, Ioan Vodiceanu, le-a prezentat copiilor localitatea, le-a vorbit despre Castelul Regal din Săvârşin şi despre localitatea Birchiş, satul lui natal, aflat în apropiere, unde a trăit şi a murit Alexandru Mocioni.
Cursurile au fost prezentate cu ajutorul retroproiectorului, materialele fiind însoţite de multe imagini şi hărţi, pentru a fi mai pe înţelesul copiilor, iar la finalul fiecărei ore au primit şi în variantă tipărită materialul cursurilor.

Excursii la castele şi cetăţi
În după amiezile şcolii de vară, au fost programate excursii la castele şi cetăţile din zonă. Bineînţeles, prima vizită a fost la Castelul Regal din Săvârşin. Următoarea excursie a fost la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Cetatea din Deva, unde am urcat cu funicularul şi am admirat frumuseţea peisajului. La castelul din Hunedoara, sălile preferate ale copiilor au fost camerele de tortură şi închisorile. Ziua de miercuri a fost rezervată în întregime excursiei la Alba Iulia. În Cetatea Alba Iuliei am vizitat Muzeul Naţional al Unirii, studiind hărţile şi exponatele despre istoria poporului român, de la începuturi şi până azi, şi fotografiindu-ne în Sala Unirii, acolo unde în 1918 s-a semnat unirea tuturor românilor într-un stat.

Jocuri şi veselie – împreună!
În fiecare seară, copiii au luat parte la diferite jocuri de societate, prin care s-au cunoscut şi s-au împrietenit. După doar câteva ore petrecute împreună, copiii au scăpat de orice prejudecată unii faţă de alţii, nu-i mai deranjau nici accentele diferite de limbă, atmosfera a fost stăpânită de veselie şi bună dispoziţie. Trei seri la rând s-au prezentat diferitele grupuri, povestind despre şcoala lor, familia şi localitatea de unde vin. După prezentarea fiecărui grup, publicul a avut dreptul să pună zeci de întrebări, toate având scopul de a ne cunoaşte mai bine şi a ne bucura împreună.
Am încheiat tabăra cu satisfacţia că pentru cei 30 de copii din Banat, Timoc şi Ungaria ideea călăuzitoare a fost descrisă prin cuvântul „împreună” şi, totodată, cu speranţa că aceste legături vor fi trainice, iar din rândurile acestor copii vor deveni viitorii reprezentanţi ai românilor din Serbia şi Ungaria.
E. Şimon


Comentarii