Ştiri pe scurt...

Săcal
Cea de-a doua conferinţă preoţească din acest an, care iniţial era programată pentru data de 21 septembrie, va avea loc ceva mai târziu, pe 28 septembrie, la parohia din Săcal. La ore 10.00, va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi toţi preoţii Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, după care se fa desfăşura conferinţa preoţească. La conferinţă vor susţine prelegeri: pr. Cosmin Pop de la Jaca, care va vorbi despre icoane, iar ieromonahul Visarion Tuderici, va susţine o lucrare despre tineri şi biserică.

Budapesta
Pe 24 septembrie va porni la Budapesta cursul de limbă română – nivelul A1.2. Cursul se va încheia în luna noiembrie şi este format din 32 de ore, 2 şedinţe de câte 2 ore pe săptămână. Costul integral al cursului este de 25.000 HUF. Cursurile se vor desfăşura la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta (1146 Budapesta, Str. Izsó, nr. 5). Reamintim că în perioada 5 aprilie – 13 iunie 2013 s-a desfăşurat, cursul de limbă română – nivelul A1.1. La finalul cursului, absolvenţii modulului A1.1 au primit diplome eliberate de Institutul Cultural Român. Pentru mai multe informaţii contactaţi Biblioteca ICR Budapesta: 061-383-3988.

Jula
La Centrul Cultural Românesc din Jula va fi organizat, pe 28 septembrie, a IX-a ediţie a Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară. Scopul manifestării este prezentarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice ale românilor din Ungaria şi de a face cunoscut pentru noua generaţie gastronomia tradiţională românească. În aceeaşi zi va avea loc şi Ziua Culturală a Românilor din Ungaria. Programul va începe la ora 9.00.

Seghedin
În ziua de luni, 30 septembrie, sălile de expoziţie ale Institutului Cultural Român, Filiala din Seghedin, vor găzdui o expoziţie din picturile şi sculpturile artistului plastic român din Ungaria, Ştefan Oroian. Expoziţia va avea loc la ora 18.00 şi va fi vernisată de Gabriela Matei, directorul ICR Budapesta şi Szuromi Pál, istoric de artă.

Comentarii