Sute de credincioşi din Ungaria s-au închinat la moaştele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Praznicul Naşterii Maicii Domnului, 8 septembrie, a fost cinstit cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi din Micherechi. A fost o zi care va fi scrisă în calendarul bisericii locale cu litere de aur. În acea zi, când biserica din Micherechi a sărbătorit 240 de ani de la prima atestare documentară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost proclamată în cadrul Sfintei Liturghii ca al doilea hram al parohiei, alături de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, care este primul hram al lăcaşului de cult. Totodată, prin voia lui Dumnezeu, prin buna rânduială a PS Episcop Siluan, a preotului paroh Ioan Bun şi a consiliului parohial din Micherechi, la comunitatea ortodoxă din acest sătuleţ au fost aduse spre închinare şi moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Această mare bucurie li s-a oferit şi credincioşilor din Jula, Chitighaz şi Budapesta.O mare bucurie pentru sute de credincioşi
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala Patriarhală a fost adusă pentru ca şi credincioşii ortodocşi români din Ungaria să aibă posibilitatea de a se închina la sfintele moaşte. Astfel, sâmbătă, 7 septembrie, sfintele moaşte au fost întâmpinate de preoţi şi credincioşi în Catedrala Episcopală de la Jula, duminică, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, racla a fost dusă în procesiune la biserica din Micherechi, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de cinci arhierei, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, după care, seara a fost aşezată în biserica din Chitighaz, urmând ca luni, 9 septembrie, sfintele moaşte să ajungă la capela aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

Slujbă în prezenţa urmaşului primului preot din Micherechi
Duminică, 8 septembrie, în glas de clopote şi toacă, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena au fost aduse în procesiune şi aşezate în biserica ortodoxă din Micherechi spre bucuria şi sporirea evlaviei credincioşilor, care au sosit în număr foarte mare la biserică.
La Sfânta Liturghie Arhierească au slujit împreună Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, acesta din urmă aducând împreună cu părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, sfânta raclă de la Catedrala Patriarhală. Alături de cei cinci episcopi au liturghisit împreună şi un sobor de preoţi şi diaconi sosiţi cu cei patru ierarhi din România, precum şi preoţi şi diaconi din eparhia ortodoxă din Ungaria în frunte cu parohul Ioan Bun. La această mare sărbătoare a onorat cu prezenţa şi părintele profesor Nicolae Bordaşiu, parohul Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti şi urmaşul primului preot ortodox român din Michercehi, Ioan Bordaşiu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Maica Domnului, ocrotitoarea parohiei străvechi
În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Episcopiei Oradiei le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea praznicului zilei, despre cinstirea şi slava cea mare cu care Dumnezeu a împodobit în cer pe Maica Domnului, despre slavoslovia cea veşnică cu care o laudă puterile cereşti şi despre slujbele şi rugăciunile care i se aduc Maicii Domnului de către toţi fiii Bisericii lui Hristos aici pe pământ, precum şi cuvintele de laudă pe care le-au alcătuit în cinstea ei sfinţii şi aleşii lui Dumnezeu. „Maica Domnului, a mai adăugat PS Episcop Sofronie, a venit la această sărbătoare ca ocrotitoare a străvechii parohii de la Micherechi, care anul acesta serbează 240 de ani de atestare documentară, vorbindu-le totodată credincioşilor şi despre istoricul acestei parohii fruntaşe a românilor din Ungaria, despre Sfinţii Arhangheli ocrotitori ai acestui sfânt lăcaş, şi despre importanţa aducerii sfintelor moaşte în această zi în mijlocul credincioşilor.”
Pe parcursul slujbei, toţi credincioşii prezenţi au trecut prin faţa raclei cu Sfintele Moaşte, la care s-au închinat, spunându-şi fiecare cererea şi rugămintea sa, fiind unşi cu mir de către parohul Ioan Bun, în semn de binecuvântare.

Rugăciuni pentru sănătate
Credincioşii au spus că au venit să se roage în primul rând pentru sănătate. „Am venit să ne închinăm şi să ne rugăm la Sfintele Moaşte şi să cerem de la Dumnezeu sănătate, că e cea mai importantă. Dacă ai sănătate, poţi să faci orice. Ne bucurăm că satul nostru a fost binecuvântat cu aducerea acestor rămăşiţe sfinte”, a declarat una dintre credincioase.
Toţi credincioşii, copii, tineri, vârstnici, femei şi bărbaţi prezenţi la această sărbătoare au avut bucuria unică şi binecuvântată de a participa la un eveniment bisericesc de înaltă importanţă duhovnicească.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Ioan Bun i s-a înmânat ca semn de preţuire pentru parohia din Micherechi o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, ca un semn de apreciere pentru eforturile care s-au făcut la păstrarea credinţei în această parohie, dar şi la înfrumuseţarea lăcaşului de cult au fost oferite diplome şi iconiţe aurite din partea Patriarhiei Române, preotului paroh, reprezentanţilor diplomaţiei române în Ungaria şi unui sponsor însemnat al bisericii din Micherechi. La rândul său, PS Episcop Siluan a oferit din partea parohiei plachete cu biserica din Micherechi.
Ziua de comuniune s-a încheiat cu un program artistic ce s-a desfăşurat la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău”, unde a avut loc o agapă frăţească. În cadrul programului au susţinut un moment poetic copiii de la şcoala generală din localitate, iar grupul folcloric „Izvoraşul” de la Drobeta Turnu Severin a încântat publicul cu o suită de vechi cântece populare româneşti.
A.B.

Comentarii