Tradiţii bihorene la Festivalul „La obârşii, la izvor”

Duminică, 6 octombrie, numeroşi credincioşi români din Jula, precum şi de la celelalte parohii ortodoxe româneşti din Ungaria, cu toţii însoţiţi de preoţii lor parohi, dar şi mai multe zeci de credincioşi şi oaspeţi din Oradea au participat la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de folclor „La obârşii, la izvor”, eveniment ce are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti. Manifestarea este una dintre activităţile anuale cele mai importante ale sectorului cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La această ediţie, invitaţii au fost un cor de bărbaţi, interpreţi de muzică populară, instrumentişti şi dansatori, cu toţii din judeţul Bihor. 

Sărbătoarea a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala „Sf. Nicolae”, de către Preasfinţitul Episcop Siluan şi un sobor de preoţi, şi tot legat de acest eveniment, cu o seară înainte, în biserica „Sf. Parascheva” din Oraşul Mic Românesc din Jula a fost oficiată o slujbă de vecernie. Răspunsurile la slujbe au fost date de grupul coral „Sf. Ioan Damaschin” din Arad. 
Evenimentul cultural s-a desfăşurat la Centrul Cultural Românesc din Jula, unde publicul a fost încântat şi vrăjit timp de peste două ore de cântecele şi dansurile, de costumele şi autenticitatea artiştilor. A deschis programul Corul „gen. Traian Moşoiu”, din Oradea, dirijor Ioan Fluieraş, după care au încântat publicul Ansamblul Codrenii Bihorului, din localitatea Roşia, de pe Valea Beiuşului, sub picioarele cărora scena s-a cutremurat, iar cântecele interpreţilor bihoreni, nume cunoscute cum ar fi soliştii Ansamblului Crişana ne-au atins până la suflet. Aceştia au fost Ionel Ban, Simona Costin, Felicia Costin, Viorica Bradea, Cornelia Covaciu, care alături de dansatorii profesionişti ai ansamblului Crişana au prezentat tradiţii din Bihor, dar şi din Oaş, Banat, Muntenia şi Moldova. 
Potrivit lui Dumitru Adrian Dume, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Bihor programul cultural „La obârşii, la izvor" are ca scop manifest ajutorul bihorean acordat românilor din Ungaria pentru păstrarea tradiţiilor populare proprii prin cântece şi dansuri româneşti, interpreţi şi ansambluri din Bihor.
Anul acesta, Festivalul de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti a fost organizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltarea Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea. Festivalul s-a înscris şi în cadrul Proiectului European legat de dezvoltarea turismului religios din zona judeţelor Bichiş (Ungaria) şi Arad (România), proiect înaintat de Episcopia de la Jula, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca-Pustă.
A.B.





Comentarii