Ziua Armatei Române în Ungaria

Budapesta
La Budapesta, Ziua Armatei Române a început printr-un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Eroilor Români, ridicat în capitala ungară în memoria ostaşilor care şi-au jertfit viaţa pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat o delegaţie militară, condusă de locţiitorul comandantului Diviziei 4 infanterie Gemina, din Cluj-Napoca, general de brigadă, Ioan Manci.
Conform tradiţiei strămoşeşti a fost oficiată o slujbă religioasă în amintirea eroilor neamului, după care Divizia 4 infanterie Gemina împreună cu un pluton maghiar, în acordurile fanfarei din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria, au prezentat onorul militar. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului României Victor Alexandru Micula, a ataşatului militar Iuliu Lucaci, a corpului diplomatic şi a ataşaţilor militari acreditaţi în capitala ungară. Din partea oficialilor ungari au participat colonel Sándor Juhász, şeful Direcţiei cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării şi general brigadă Sándor Vas, şeful Direcţiei Comunicări şi Informatică din Statul Major. Evenimentul s-a încheiat printr-o recepţie oferită la Muzeul Militar din Cetatea Budei.

Seghedin

Ziua Armatei Române a fost marcată vineri, 25 octombrie, şi în Ungaria, la monumentele eroilor români din diferite localităţi. La Monumentul Eroilor din Cimitirul Central al oraşului Seghedin, unde sunt înmormântaţi soldaţi români, festivitatea a fost organizată de Consulatul General al României din Seghedin şi a inclus o slujbă religioasă de pomenire a sufletelor celor adormiţi, oficiată de preotul Aurel Becan, precum şi depunere de coroane. Alocuţiunea domnului consul general Ioan Fodoreanu, de la Consulatul din Seghedin, a avut în centru eroismul şi sacrificiul ostaşilor români în istoria zbuciumată a României. La eveniment au fost prezenţi şi alţi reprezentanţi de la Consulatul din Seghedin, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Seghedin, Hódmezővásárhely, Macău, precum şi reprezentanţi ai primăriei din Seghedin.
În aceeaşi zi, pe 25 octombrie, o ceremonie religioasă de pomenire a soldaţilor români a avut loc şi la monumentul ostaşilor români de la Dobriţân şi de la Hajdúböszörmény, unde slujba de pomenire a fost oficiată de către preotul Cosmin Pop de la Jaca. În această zi, domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general la Consulatul General al României la Jula, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Dobriţân şi Hajdúböszörmény au depus coroane de flori. 
După încheierea ediţiei noastre, joi, 31 octombrie, a avut loc un ceremonial în cinstea eroilor români şi în cimitirul vechi şi la monumentul celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial aşezat în faţa primăriei de la Micherechi, slujba fiind oficiată de preotul paroh Ioan Bun. La slujba de pomenire au depus coroane de flori reprezentanţi oficiali ai României în Ungaria, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii româneşti din localitatea Micherechi. 
A. Butar – G. Elekes

Comentarii