Bust şi părticele din moaştele Sf. Ierarh Andrei Şaguna, în Ungaria

Sâmbătă, 23 noiembrie, în Parohia ortodoxă română din Apateu a avut loc un eveniment cultural-religios în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. La eveniment a participat, alături de patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţia Sa Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. La festivitate au luat parte mulţi români din Oradea, Zalău şi Carei, însă foarte puţini români din Ungaria. În curtea parohiei din Apateu, a fost dezvelit şi binecuvântat bustul mitropolitului Andrei Şaguna, ca semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru tot ceea ce a făcut pentru românii din Ungaria şi Transilvania.


Programul de la Apateu a început cu dezvelirea bustului, după care în curtea bisericii a fost oficiată o slujbă de Te Deum la care alături de Mitropolitul Ardealului au luat parte PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. ÎPS Mitropolit Laurenţiu a adus în dar, Catedralei Episcopale din Jula şi bisericii parohiale din Apateu, cu gramată, două racle cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, care a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2011, fiind pomenit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Moaştele au fost aduse de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu şi au fost oferite comunităţii românilor din Ungaria pentru ca sfântul să fie aici permanent, ocrotitor şi mijlocitor credincioşilor care se ostenesc să-l mărturisească pe Hristos şi să-şi ducă viaţa după rânduielile Bisericii ortodoxe.





După dezvelirea bustului, manifestarea a continuat în biserică cu un simpozion. A fost omagiată personalitatea lui Andrei Şaguna de către ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a evocat şi fragmente din testamentul lui Şaguna, testament care se încheie cu următoarele cuvinte: „Fiţi pe pace, aveţi-vă bine, nu vă sfădiţi!” 
PS Siluan, care în calitate de gazdă a fost şi moderatorul întâlnirii, a punctat cele mai important aspecte din viaţa lui Şaguna şi şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa pentru realizarea amplasării bustului, mulţumind totodată Ministerului Afacerilor Externe al României, care a susţinut realizarea acestui proiect prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni de la Bucureşti şi care a fost reprezentat la Apateu de secretarul de stat Stejărel Olaru. Despre calităţile şi virtuţile lui Andrei Şaguna a fost prezentată la simpozion şi o lucrare întocmită de către dr. Maria Berényi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Această lucrare, în lipsa autoarei, a fost prezentată de pr. Marius Maghiaru din Budapesta.
Mitropolitul Andrei Şaguna (1808–1873), unul dintre cei mai mari apărători ai Ortodoxiei, ai identităţii naţionale şi unităţii românilor, s-a născut în Ungaria, la Mişcolţ. Această ţară, după cum a spus la simpozion PS Sofronie, „are o datorie faţă de el, iar moaştele lui, aduse aici, ne obligă pe toţi să trudim împreună pentru respectul şi demnitatea pentru care Andrei Şaguna a luptat mult”. PS Sofronie a sugerat în discursul său şi câteva noi idei în vederea păstrării memoriei mitropolitului Şaguna. „Ar fi bine să avem aici şi o stradă, care să se numească Andrei Şaguna. Aşa cum noi în ţară oferim atunci când ni se cere, credem că şi aici, pe baza reciprocităţii, a eleganţei şi, de ce nu, a voinţei de reconciliere istorică între cele două popoare şi ţări, să se împlinească ceea ce mica, dar importanta, curajoasa, rezistenta comunitate a românilor ortodocşi din Ungaria cer, doresc, solicită. Românii din Ungaria au rezistat presiunilor în cursul istoriei şi sunt ceea ce sunt astăzi, pentru că părinţii lor, bunicii lor, moşii şi strămoşii lor s-au încăpăţânat să rămână aici români. Nu avem dreptul să îngropăm acel vis de a pune la Jula, în faţa Catedralei noastre, statuia lui Andrei Şaguna. Bustul de la Apateu e foarte frumos şi elegant, dar să nu renunţăm la statuie! Andrei Şaguna merită mult mai mult decât un simplu bust în curtea unei biserici de la ţară, sper că doar acum începe lucrarea cea adevărată.” PS Sofronie a mai propus şi alte lucrări tematice, la care s-a angajat să ajute. 
În încheierea simpozionului, PS Siluan a înmânat plachete de onoare cu chipul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna mai multor persoane care au susţinut realizarea evenimentului de la Apateu, iar Corul preoţilor din Carei a susţinut un concert de colinde.
A.B.

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Anonim, vă rugăm să comentaţi mai moderat. În caz contrar, vă eliminăm toate comentariile. Mulţumim.

      Ștergere
  2. D-na Simon Jova Éva, se pare ca adevarul altuia la Dvs. nu prea suporta publicitatea, trebe sters si aruncat la gunoi.
    Eu credeam ca cenzura si amentarile s-au terminat in 1989. Am gresit, la romani (si aici, si dincolo), inca mai dainuie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa dea Dumnezeu eu ca , prunc hristosesc intru Decalogul ortodox, ce am eu sa aiba toti vesnic, cu sfantul in inima...intru Ardeal...tocuri si pamblica floare in agrafa piept, batista cusuta acte piept haina si carnet notite pixuri brosa,portofel,si semn cusut haine initiala numelui.

    RăspundețiȘtergere
  4. este silogismul si pericopa mea film bisericesc corecte[sf Andrei Saguna da,da] vesnic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu