Cum şi ce vom vota la alegerile din 2014? (2)

În primăvara anului viitor în Ungaria vor fi alegeri parlamentare, iar în toamnă alegeri de autoguvernări. Pentru prima dată după schimbările din 1990, şi cele 13 naţionalităţi din Ungaria vor avea dreptul să trimită deputaţi în Parlamentul de la Budapesta. Teoretic. Matematic numai 2 sau maximum 3 naţionalităţi vor putea obţine voturile necesare pentru a avea deputaţi parlamentari. Ceilalţi vor avea dreptul doar la purtători de cuvânt, adică delegaţi fără drept de vot la şedinţele parlamentare. O altă noutate a alegerilor din anul viitor este că numai acei cetăţeni de naţionalitate vor putea alege şi vor putea fi aleşi, inclusiv la alegerile parlamentare, care s-au înscris în registrul de naţionalitate. Înregistrarea începe la 1 ianuarie 2013.

Alegeri parlamentare 2014

Cetăţenii maghiari, cu adresă stabilă în Ungaria, care s-au înregistrat ca naţionalităţi la alegeri vor avea dreptul să voteze: 
– pe candidatul individual din circumscripţia sa electorală
ŞI
– pe lista naţionalităţii sale. 
În lipsa acesteia din urmă, pe lista vreunui partid. 
Cetăţeanul de naţionalitate va trebui deci să se decidă: în caz că votează lista alcătuită de autoguvernarea pe ţară a naţionalităţii sale, nu mai poate vota pe listă de partid. Astfel, cetăţenii de naţionalitate vor da 1 vot pentru candidatul individual din circumscripţia sa şi 1 vot pentru lista naţionalităţii sale (sau pe lista de partid).

Alegeri pe baza listelor naţionalităţilor

Lista fiecărei naţionalităţi va fi întocmită exclusiv de autoguvernarea pe ţară. Nicio altă organizaţie nu are dreptul să înainteze listă electorală. Nu există posibilitatea listelor comune, deci nu pot întocmi o singură listă mai multe naţionalităţi.
Pentru întocmirea listei naţionalităţii e nevoie de recomandarea a minimum 1% din cetăţenii cu drept de vot, înregistraţi ca naţionalitate, dar maximum 1500 de recomandări. 
Candidat pe lista naţionalităţii poate fi numai acel cetăţean maghiar, care este înscris în registrul naţionalităţii. Pe lista naţionalităţii trebuie să figureze minimum 3 candidaţi.
Cetăţenii maghiari înregistraţi ca minoritate naţională vor putea vota în localitatea lor de domiciliu sau la reprezentanţele diplomatice. Nu se poate vota prin corespondenţă!

Rezultatul alegerilor

Deoarece listele naţionalităţilor se vor lupta la alegerile din primăvara anului 2014 cu listele partidelor maghiare, cele 93 de locuri din Parlament se vor distribui pe baza unor calculaţii extrem de complicate. (Din Parlamentul cu 199 de locuri, 106 deputaţi vor intra pe baza voturilor din circumscripţiile electorale.)
Ceea ce se anunţă de pe acum este că pentru obţinerea unui mandat de deputat în Parlament, lista fiecărei naţionalităţi în parte trebuie să obţină în jur de 20.000–22.000 de voturi. Deci, ca românii să aibă un deputat în Parlamentul de la Budapesta e nevoie ca minimum atâtea persoane să fie înscrise în registrele românilor!
Cunoscând datele ultimului recensământ din Ungaria, matematic vorbind numai 2 sau maximum 3 naţionalităţi au şansa să trimită deputat în Parlament.
Acele naţionalităţi, care au avut liste pentru alegerile parlamentare, dar nu au obţinut voturile necesare, au dreptul să trimită în Parlament un purtător de cuvânt. Această persoană va fi primul candidat de pe lista naţionalităţii sale.

Finanţarea campaniilor electorale

Autoguvernările pe ţară ale naţionalităţilor care participă la alegerile parlamentare vor avea dreptul la obţinerea unui sprijin din bugetul central. Pentru toate cele 13 autoguvernări pe ţară se va stabili o sumă comună! Această sumă poate fi maximum 298.500.000 forinţi, care se va distribui între toate autoguvernările pe ţară care participă la alegerile parlamentare.
Sprijinul de 298.500.000 forinţi va fi împărţit de către Comisia Electorală Naţională, în raport cu numărul cetăţenilor înscrişi în registrele naţionalităţilor. 
(Va urma)
E.Ş.

Comentarii