Icoana din fereastră – icoana ca rugăciune adusă la Budapesta în postul Naşterii Domnului

Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat în data de 4 decembrie expoziţia „Icoana din fereastră” a Grupului de Artă Religioasă „Deisis” din Târgu-Mureş. 
Curatorul expoziţiei, Nicolae Băciuţ, a arătat că „Icoana din fereastră” este cel mai original proiect cultural din pictura iconografică românească, care a avut ca punct de plecare o sintagmă a cercetătorului francez, Michel Quinot, care a publicat în 1993 în România lucrarea „Icoana – fereastră spre absolut”. Curatorul a mărturisit că proiectul are şi o conotaţie personală dat fiind faptul că a valorificat ferestrele de construcţie tradiţională ale propriei case, rămase în urma schimbării lor cu ferestre noi.

Proiectul a demarat în anul 2008 şi s-a desfăşurat în trei etape. Prima etapă a acestui proiect, „Icoana din fereastră”, coordonat de pictorul Marcel Naste, a fost organizat la Castelul Regal de Vânătoare de la Lăpuşna, judeţul Mureş. A doua, „Crucea din fereastră”, a avut loc în anul 2010 la Mănăstirea Doamnei, lângă Topliţa, iar a treia, „Lumina din fereastră” a avut loc în acest an la Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” din Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud. Participanţii la cele trei tabere de creaţie au înfiinţat încă din anul 2010 Grupul de Artă Religioasă „Deisis” (deisis înseamnă rugăciune în limba greacă). Lucrările expuse în expoziţia de la Budapesta au fost selectate din cele trei etape ale proiectului. Artiştii au reunit şi au valorificat tradiţia iconografică fără ruperea de canon sau de rigorile picturii de icoane. Marcel Naste a adus şi o notă personală prin ciclul „Prapuri” – inspirat de semnul crucii ca purtător de biruinţă.
Nicolae Băciuţ a amintit că tradiţia picturii icoanelor pe sticlă a cuprins întreg spaţiul transilvan după ce o icoană a Maicii Domnului pictată pe lemn în anul 1681 de preotul Luca de la Iclod (lângă Nicula), a lăcrimat în urmă cu mai bine de trei secole în 1699. De atunci icoana pe sticlă a cunoscut lungi perioade de înflorire, devenind prezenţă vie în viaţa religioasă şi în cea culturală. „Icoana  a fost Biblia celor care nu ştiau să citească, chipurile dumnezeieşti au coborât în casele oamenilor să-i ocrotească, să le aline durerile”.
La expoziţia de la Budapesta au fost prezenţi artiştii: Marcel Naste, Klára Balázs şi Zsuzsa Veress. Nicolae Băciuţ a precizat că cei trei artişti, un ortodox, un catolic şi un reformat, au realizat la Târgu-Mureş un ecumenism artistic. „Am reuşit prin artă ceea ce politica nu a reuşit. Arta ne va salva, uni şi mântui artistic”. Artista Klára Balázs a adăugat că în icoane se citesc durerile, bucuriile şi rugăciunile poporului: „icoana este o rugăciune adusă acum înaintea Sărbătorii Naşterii Domnului”.
Evenimentul a fost şi un prilej de sărbătoare. Directorul ICR, Gabriela Matei a arătat că în anul scurs de la preluarea conducerii au fost organizate peste 45 de evenimente culturale. Totodată au fost înmânate diplomele absolvenţilor cursului de limba română, organizat în acest an pentru prima dată. A mulţumit colegilor săi pentru profesionalismul cu care au pregătit evenimentele institutului.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii