Aşezământul monahal românesc, „un colţ de rai în Budapesta”

Aşezământul Monahal Românesc din Budapesta închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi-a sărbătorit pentru a cincea oară hramul, în duminica după Botezul Domnului, în 12 ianuarie. Sărbătoarea hramului a început în ajun, prin Slujba Vecerniei cu litie, săvârşită de PS Siluan, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Părintele Protosinghel David Pop, superiorul aşezământului şi cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Jula.

Încă de la Slujba Vecerniei s-a prefigurat atmosfera deosebită de sărbătoare prin prezenţa Grupului Psaltic Katharsis din România.
După amalgamul muzicii din Curtea Gojdu, prin care sunt nevoiţi să treacă – ca prin furcile caudine pentru a ajunge în lăcaşul de cult românesc, credincioşii care au participat la vecernie au avut parte de un privilegiu rar: de purificare sufletească prin rugăciune şi muzica îngerească a Grupului Katharsis.
Membrii grupului sunt cunoscuţi credincioşilor budapestani încă din anul 2011 cu prilejul sărbătorii hramului. Răspunsurile date de ei în timpul Sfintei Liturghii au impresionat şi de această dată pe toţi cei prezenţi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Siluan a arătat că Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi, un monah, deşi Biserica Creştină nu era încă întemeiată pe vremea lui. Astăzi, până şi cultele neoprotestante şi-l revendică. El inaugurează o altă împărăţie. El este cel care l-a arătat lumii pe Mielul lui Dumnezeu. Unul dintre primii trăitori ai vieţii monahale, aşa cum este ea văzută de Biserica Creştină, dar poate fi şi astăzi un model pentru omul contemporan, care aparent este mai puţin interesat de Dumnezeu şi de latura spirituală a vieţii sale. Părintele Episcop Siluan a precizat că astăzi Biserica trebuie să fie actuală, să aducă mesajul credinţei pe înţelesul credincioşilor săi. A mai adăugat că prezenţa, rugăciunile şi vieţuirea obştii monahale de la Budapesta, după modelul Sfântului Prooroc, reprezintă un mare dar duhovnicesc pentru comunitatea românească ortodoxă. „În faţa lui Dumnezeu nu se înfăţişează numai pe ei înşişi, ci încearcă să vă înfăţişeze şi pe dumneavoastră. Să vă facă cunoscut, să vă ajute să descoperiţi adevărul lui Dumnezeu. Să crească şi să se menţină acest colţ de rai de la Budapesta!”.
La Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită duminică la soborul slujitor s-a alăturat şi Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta. Alături de credincioşii sosiţi în număr mare, au participat la Hramul Aşezământului Sfântul Ioan Botezătorul, ES Victor Micula, ambasador, Teodora Pop, consilier, Bogdan Ignat, consul, Veronica Ionescu, secretar la Ambasada României din Budapesta, Gabriela Matei, director ICR Budapesta.
Sărbătoarea hramului împodobită cu rugăciuni de taină şi alese cântări bisericeşti a adus pace şi bucurie sufletească, dar şi întărire în credinţă a tuturor celor prezenţi.
Cu toţii au fost invitaţi la o agapă frăţească pregătită cu multă grijă de maicile de la aşezământ împreună cu doamnele din Asociaţia Femeilor Ortodoxe şi din parohie.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii