Un cadou muzical de Crăciun pentru toţi românii

Corul „Pro Musica” din Jula de ani de-a rândul face cadou în preajma sărbătorilor de iarnă câte-un concert de colinde pentru românii din Ungaria. În decembrie 2013, coriştii julani au cântat prima dată pentru românii din Seghedin, în cadrul unui concert organizat de ICR Budapesta – filiala Seghedin. Pe 19 decembrie, „Pro Musica” a evoluat în cadrul serbării şcolii din Jula, oferind un buchet de cântece pentru copiii şi părinţii care au unor serbarea tradiţională a şcolarilor julani.

În seara de 20 decembrie, corul „Pro Musica” a chemat românii din Jula la o seară de colinde, în sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Evenimentul organizat de Uniune, în colaborare cu Consulatul general al României la Jula şi cu Autoguvernarea Românească din Jula, se bucură de fiecare dată de o atmosferă caldă, dominată de bucuria cântării împreună şi a spiritului Crăciunului. În deschidere, Aurel Becan, membru în Prezidiul UCRU a evocat importanţa colindatului prin satele românilor din Ungaria şi a păstrării acestui frumos obicei strămoşesc. PS Episcop Siluan a subliniat că sărbătoarea naşterii pruncului Iisus Cristos este un motiv de bucurie creştină, de speranţă în viitor şi de comuniune frăţească între toţi oamenii. Consulul general Florin Vasiloni şi-a exprimat bucuria că poate să ia parte la acest eveniment frumos, care pentru el personal are o însemnătate emoţionantă: în rândul coriştilor de la „Pro Musica” se află şi un fost coleg de-al lui de la seminar, iar de corul julan îl leagă amintirea de acum 20 de ani, când pentru prima dată a avut ocazia să iasă din ţară la un festival coral, care s-a desfăşurat tocmai la Jula, în organizarea corului „Pro Musica”. A fost prima lui ieşire din România şi prima întâlnire cu românii din Ungaria.
După atâtea gânduri frumoase şi emoţionante, atmosfera pentru minunatele colinde a fost deja încălzită. Ea a culminat după un concert de vreo 50 de minute, când tot publicul a cântat, a colindat stând în picioare, cu feţele îmbujorate de bucuria sărbătorii ce s-a apropiat.
Următoarea acţiune a corului „Pro Musica” din Jula va fi legată de ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu, când se va organiza o serată de poezii şi romanţe de Eminescu.
E.Ş.

Comentarii