A mai plecat un dansator…

Gheorghe Buha
1941–2014
Clopotele bisericii din Chitighaz au plâns zilele trecute după un bun credincios, cel care a fost Gheorghe Buha, cunoscut şi recunoscut şi pentru păstrarea tradiţiei dansului popular românesc. Soţia îndurerată, familia, prieteni şi săteni l-au condus marţi, 18 februarie, pe ultimul drum în cimitirul românesc din Chitighaz. 
O problemă medicală gravă i-a pus capăt zilelor celui care până mai ieri era în mijlocul nostru, Gheorghe Buha dansatorul din Chitighaz. Până anul acesta a slujit biserica din satul său natal, a fost epitrop mai mulţi ani de zile şi membru în Adunarea Eparhială de la Jula.
Născut pe 21 martie 1941, într-o familie de români din Chitighaz, Gheorghe Buha a ţinut mult la neamul său, la limba română şi a fost un mare iubitor al dansului şi cântecului românesc. Împreună cu soţia sa Ana, pun bazele primei grupe de dansatori în localitatea Chitighaz în anul 1956, urmând să fie prezent după 1960 la numeroase festivalului folclorice atât în Ungaria, cât şi în România, Iugoslavia şi Portugalia. A promovat peste tot dansul popular specific zonei de unde provine şi a învăţat tinerii din sat să danseze la mai multe tabere de dansuri populare, organizate la Chitighaz. Pentru cultivarea artei populare, anume a dansurilor româneşti din Chitighaz, însuşite şi păstrate de generaţii întregi, de la moşi-strămoşi, a fost premiat împreună cu soţia sa în anul 1996 cu distincţia „Meşteri ai arte populare”, iar în anul 2005 le-a fost înmânat, la Budapesta, premiul pentru activitatea culturală în rândul românilor din Ungaria „Pro Cultura Minoritatum Hungarieae”. 
Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace! 

Comentarii