Editorial - Embargo pe informaţii la AŢRU

Nu ţin minte ca la noi să se fi rezolvat vreodată o problemă a comunităţii într-o atmosferă deschisă, cinstită şi sinceră. Corectitudinea la noi face parte din domeniul ştiinţifico-fantasticului. Orice problemă se iveşte – soarta unei instituţii (şcoală, ziar sau institut de cercetări), candidatura pentru reprezentant în parlament sau ridicarea unei statui – aceasta de fiecare dată se transformă în luptă de interes personal, jigniri şi supărări, pizme şi suspiciuni. Hai, poate cu interesul personal am cam exagerat, el fiind uneori şi interesul unui mic grupuleţ. Dar nu mai mult.
Am fost întrebată zilele trecută de o cunoştinţă interesată de viaţa publică românească din Ungaria: ce s-a întâmplat, totuşi, la ultima şedinţă a Autoguvernării pe Ţară? A ascultat relatarea de la radio, unde s-au dat şi secvenţe sonore de la şedinţă, a citit vineri în Foaie şi în Cronică, şi deja nu mai înţelege nimic. Presa noastră “liberă” relatează după cum o rupe pe ea capul, cu jumătăţi de informaţii şi cu concluzii manipulate? Întrebări simple ale unui cetăţean simplu. Blocarea şi manipularea informaţiilor este metoda unor vremuri întunecate, când în ziare se scria numai ce permitea Conducătorul şi Partidul. De ce pot fi manipulate şi azi informaţiile de la şedinţele AŢRU? Din lipsa transparenţei! Din cauza embargoului unor informaţii publice.
Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria este singura(!) autoguvernare pe ţară din Ungaria, care nu are un site pe Internet. Este printre puţinele autoguvernări minoritare din toată ţara ale cărei hotărâri nu sunt publicate nicăieri! Despre toate celelalte 12 naţionalităţi, orice persoană interesată poate să citească pe Internet în două limbi, în limba maternă proprie şi în limba maghiară. Despre AŢRU nicio iotă! Pentru că acel ceva, care nu se poate numi site, nu se pune. Dacă tastaţi adresa www.atruroman.hu, daţi de o pagină în limba maghiară în care găsiţi informaţii despre bugetul din 2011 şi statutul de funcţionare. În rest, nimic. Alo, suntem în 2014! AŢRU azi administrează o sumă de peste un miliard de forinţi. Un buget de care s-ar bucura orice oraş mai mic.
Nu pot să nu-mi amintesc de luptele acerbe de acum un deceniu, duse de Uniunea Culturală şi Autoguvernarea pe Ţară pentru presa scrisă. Argumentul AŢRU pentru un ziar propriu a fost atunci că Foaia nu ar scrie suficient despre şefii de la AŢRU. Suficient a scris, dar poate nu pe gustul lor. Şi iată aşa s-a născut Cronica, din dorinţa arzătoare de a se scrie mai mult despre Preşedinte şi Autoguvernare. Curat murdar, curat mişel!, ar zice Caragiale. Cronica cu lunile nu scrie despre ce face preşedintele AŢRU, cu cine poartă tratative în interesul (sau uneori contra) românilor. Iar în ultimul număr ne trânteşte o relatare de la şedinţa AŢRU, care nu are nicio legătură cu realitatea. Scrierea (bineînţeles, nesemnată) abureşte mintea cititorului cu ce a făcut preşedintele în octombrie sau noiembrie (informaţii foarte actuale, ce să mai zicem!) şi ne aruncă în faţă cele trei nume (în frunte cu preşedintele AŢRU) care vor figura pe lista românilor la alegerile parlamentare. Nicio vorbă de celelalte nume propuse pe listă, nicio vorbă că s-a hotărât preluarea grădiniţei din Jula. 
Şi de parcă nu ar fi suficient că ascunde informaţii, Cronica mai şi manipulează în Editorialul, bineînţeles, tot nesemnat. Editorialistul anonim are o revelaţie: că a descoperit nişte “jocuri murdare în culise” între “românii de bine” (se citeşte: deputaţii UCRU) şi “echipa cea mai apreciată şi mai susţinută de conducerea AŢRU” (adică, deputaţii din Budapesta). Îl asigurăm că nu există niciun joc, niciun complot. Decât că, se pare, la tot mai mulţi ne e ruşine şi greaţă de tot ce se întâmplă în numele nostru.
Eva Şimon

Comentarii

  1. Éva, ne siránkozz, ha látnád, hogy fajtársaid Romániában, hogy cirkuszolnak egymást közt és a magyarok ellen! Hozzájuk képest egy cigánytábor kész kultúrközpont.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu