Valori turistico-religioase în judeţele Bichiş şi Arad

În ziua 30 ianuarie, când Biserica ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, la Episcopia Ortodoxă din Jula, sfinţii ierarhi au fost cinstiţi atât de credincioşi din Ungaria, cât şi de oaspeţi din România, de la Arad. 
Cu ocazia unei noi întâlniri de lucru din cadrul proiectului european transfrontalier cu tema „Crearea condiţiilor pentru dezvoltarea turismului religios în zona judeţelor Bichiş şi Arad”, la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită în Paraclisul Episcopal de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi un sobor de preoţi şi diaconi, au fost prezenţi alături de credincioşii din Jula şi un grup de credincioşi de la Arad de la parohia Micălaca Veche II, de unde a sosit şi un grup coral care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. 

După slujbă, întâlnirea de lucru (workshopul) din cadrul proiectului european HURO/1101/090/2.1.3, a avut loc în sala mică a Centrului Cultural Românesc din Jula, eveniment la care a fost prezentată situaţia actuală a realizărilor proiectului. Au vorbit publicului Preasfinţitul Siluan, coordonatorul proiectului şi partenerul de proiect de la Arad, pr. Iacob Bupte, de la biserica Micălaca Veche II, din Arad. Despre renovarea interioară şi exterioară a Catedralei Episcopale şi amenajarea, în parcul de lângă Catedrală, a unui spaţiu comunitar bisericesc îmbogăţit cu elemente unice în stil maramureşean (altar de vară, porţi de lemn şi alei) a vorbit PS Episcoul Siluan. Totodată Preasfinţia Sa a prezentat şi realizările de la Otlaca-Pustă, paraclisul de lemn, în stil maramureşean, renovarea şi amenajarea casei parohiale şi a unui muzeu al tradiţiilor şi portului popular românesc, care măresc valoarea turistică a acestei mici localităţi bichişene. 
Pr. Iacob Bupte a prezentat jurnaliştilor şi invitaţilor realizările care s-au făcut cu ajutorul proiectului în parcul de lângă biserica Micălaca Veche II. Este vorba de un centru ecumenic, cu elemente religioase şi româneşti inedite. Pr. Bupte a făcut şi o trecere în revistă a programelor culturale şi a manifestărilor turistico-religioase, care au cuprins mai multe activităţi cu copii, pelerinaje, etc., subliniind totodată necesitatea şi importanţa deosebită a acestor întâlniri. 
Au urmat apoi conferinţele cu titlul „Valorile turistico-religioase şi culturale ale Arhiepiscopiei Aradului” şi „Valorile turistico-religioase şi culturale ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria”, ţinute de profesoara Lödi Magdalena din Arad şi cercetătoarea Elena Csobai din Bichişciaba, cea care se ocupă împreună cu Emilia Martin, muzeograf-etnograf, şi de colecţia de obiecte bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria. Doamna Csobai a făcut o prezentare a obiectelor şi valorilor bisericeşti adunate de la bisericile ortodoxe din comunitatea românească, despre înfiinţarea colecţiei bisericeşti şi despre realizările din ultimii 25 de ani. 
Horváth Krisztián, specialist în programe de Dezvoltare Regională la firma „Constructorii viitorului” (Jövő Építők), din Ungaria şi manager extern de proiect, a prezentat o statistică despre numărul turiştilor români şi străini pe raza judeţelor Bichiş şi Ciongrad în ultimi patru ani şi a vorbit despre posibilităţile turistice ale Regiunii Câmpiei de Sud în anul 2014, cu referire specială la turismul religios şi cu perspectivele susţinerii şi dezvoltării turismului în această zonă, prin programe europene, în perioada 2014–2020. 
Anca Butar

Comentarii