3 autoguvernări şi 1 grădiniţă

În Jula s-au încins din nou spiritele. De această dată nu în jurul şcolii, ci a grădiniţei româneşti. Scânteia a pornit şi de această dată de la Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria. Aceasta doreşte să preia administrarea grădiniţei din Oraşul Mare Românesc, care este o instituţie locală şi nu una regională sau pe ţară. Primăria oraşului se pare că vrea să scape de grădiniţă, deoarece zilele trecute a şi început tratativele despre predarea administrării instituţiei. Până aici avem o grădiniţă şi două autoguvernări: una o vrea, alta n-o mai vrea. Şi ca povestea să fie mai încâlcită, a mai apărut o autoguvernare, cea locală românească din Jula, care şi ea este dispusă să preia dreptul de administrare a grădiniţei româneşti.


Cum s-a ajuns până aici? S-o luăm în ordine cronologică.
Deja în cursul toamnei trecute, preşedintele AŢRU, Traian Kreszta, a declarat în mai multe rânduri la diferite evenimente publice că intenţionează să preia – după şcolile din Bătania, Chitighaz, Aletea, Bihor şi Jula – şi grădiniţa românească din Jula. 
La mijlocul lunii decembrie, la Autoguvernarea pe Ţară s-a ţinut o primă discuţie despre schimbarea administratorului grădiniţei din Oraşul Mare Românesc din Jula. La această întâlnire au luat parte AŢRU, Autoguvernarea Românească din Jula şi conducerea grădiniţei din Jula şi directorii instituţiilor şcolare preluate de AŢRU. Autoguvernarea românească locală a cerut atunci să afle care este concepţia AŢRU despre viitorul grădiniţei.
Au urmat două luni de linişte, când nu s-a întâmplat nimic vizibil în legătură cu grădiniţa. Până în ziua de 6 februarie, când la şedinţa Adunării generale a AŢRU, la capitolul Diverse, ca din senin, preşedintele Kreszta a propus să se hotărască începerea tratativelor de preluare a grădiniţei. Propunerea a fost votată de majoritatea deputaţilor.
Pe 25 februarie, la Primăria din Jula s-a ţinut şedinţa Comisiei Culturale şi de Învăţământ a Consiliului Local, care a avut sarcina să pregătească lansarea noului concurs pentru ocuparea postului de director al grădiniţei româneşti. Împuternicirea actualei directoare, Ana Ciotea, va expira pe data de 1 iulie 2014. 
Consiliul Local al Autoguvernării Oraşului Jula s-a întrunit în şedinţă în ziua de 27 februarie. Pe ordinea de zi a figurat, printre altele, lansarea concursului pentru postul de director pe perioada 2 iulie 2014 – 1 iulie 2019 şi problema preluării de către AŢRU a grădiniţei româneşti. La şedinţa Consiliului Local, primarul dr. Görgényi Ernő a amintit că în dimineaţa acelei zile a primit o scrisoare, semnată de peste 70 de părinţi, care cer prelungirea, fără concurs, a mandatului actualei directoare, accentuând că toţi sunt mulţumiţi cu activitatea acesteia. De fapt, legea permite acest lucru, angajatorul având dreptul o singură dată să prelungească mandatul directorului. Primarul a numit aceasta „o iniţiativă întârziată” care nu a venit la „momentul necesar”, astfel a propus prescrierea concursului. El a mai accentuat că de altfel actuala directoare corespunde tuturor criteriilor cuprinse în concurs. Dar a vorbit şi despre lipsa de comunicare şi lipsa de loialitate, care în opinia lui există între grădiniţă şi conducerea oraşului. Termenul de înaintare a dosarului pentru postul de director al grădiniţei este: 7 aprilie 2014.
În continuarea şedinţei s-a discutat despre cererea AŢRU pentru a prelua grădiniţa românească, care ar urma apoi să fie integrată în ansamblul şcolar românesc (şcoala generală şi liceu). AŢRU a trimis în acest sens o cerere Primăriei cu data de 14 februarie. Consiliul Local a votat acum, cu vot unanim, începerea tratativelor în acest sens. 
În ziua de luni, 3 martie, a şi avut loc prima dezbatere pe acest subiect. Întâlnirea s-a ţinut la Primărie şi alături de primar şi alţi specialişti au participat preşedintele AŢRU şi referenta pe probleme de învăţământ, directoarea Liceului şi Şcolii generale româneşti şi conducătoarea Comitetului Părinţilor de la şcoală, directoarea grădiniţei şi conducătoarea Comitetului Părinţilor de la grădiniţă. La această întâlnire nu a fost invitată şi Autoguvernarea Românească din Jula, cea care are drept de opinie în legătură cu orice schimbare în viaţa unei instituţii româneşti locale. AŢRU nu a înaintat pentru această dezbaterea nicio concepţie în legătură cu viitorul grădiniţei româneşti. Primăria i-a cerut ca până vineri, 7 martie, să înainteze o concepţie profesională şi economică. 
Din acest motiv, Autoguvernarea Românească Locală a convocat o şedinţă extraordinară în seara zilei de 3 martie, la care a fost invitat şi primarul Görgényi. Acesta a refuzat invitaţia pe motiv că trebuia anunţat mai din timp. În locul lui l-a trimis pe dl. Gulyás Imre, directorul Departamentului pe probleme de învăţământ de la Primărie. După lungi discuţii şi argumente pro şi contra, Autoguvernarea Românească locală a hotărât să înainteze şi ea o cerere în sensul de a prelua administrarea grădiniţei româneşti. Nu ar fi acesta un prim caz, deoarece şi la alte minorităţi din Ungaria sunt exemple când autoguvernări minoritare locale au preluat instituţii locale. 
În perioada următoare, tratativele despre viitorul grădiniţei se vor intensifica. Pentru vineri, 7 martie, este prevăzută o nouă întâlnire pe această temă la Primăria din Jula, iar miercuri, 12 martie, de la ora 17.00, Autoguvernarea Românească din Jula va ţine o audienţă publică la grădiniţă, unde aşteaptă în primul rând întrebările părinţilor. 
E. Şimon

Comentarii