„Ce ne spune Biblia despre comportamentul faţă de mediul sonor?”

Întrebarea din titlu a constituit tema dialogului organizat, pe 1 martie, de către Biserica Baptistă din Micherechi împreună cu Primăria locală al cărui invitat a fost maestrul Dorin Frandeş din Arad. La eveniment a onorat cu prezenţa domnul Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, domnul Răzvan Ciolcă, consilier diplomatic, domnul Florin Vasiloni, consul general al Consulatului General al României la Jula, Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Seghedin, Ana Sárközi, directoarea Şcolii generale locale, viceprimarul Bertold Netea şi credincioşi locali.

Înainte de a introduce publicul în lumea sunetelor, grupul Unic, condus de profesorul Gyuruş Pătcaş, a cântat două cântări. Ambasadorul Victor Micula s-a adresat prin cuvinte de apreciere faţă de activitatea pe care o desfăşoară corul unit din tinerii neoprotestanţi din Micherechi. Totodată i-a încurajat pe aceştia să investească în păstrarea limbii şi tradiţiei, care este specifică în Micherechi.


Pentru că toţi cei prezenţi au fost credincioşi, pastorul Bisericii Baptiste, Petrică Creţu a început programul printr-o rugăciune citind Psalmul 150. 
După cuvintele de deschidere a urmat discursul maestrului Frandeş, care nu a vorbit despre muzică aşa cum poate ascultătorii au aşteptat, ci despre sunetul care face parte din ea. Dorin Frandeş s-a născut dintr-o familie de muzicieni, a început să cânte la pian la vârsta de şase ani. Timp de 15 ani a fost dirijorul Orchestrei Filarmonice de Stat din Sibiu, iar din 1987 până în 2014 a fost dirijorul Orchestrei Filarmonice de Stat din Arad, unde timp de 18 ani a fost şi directorul instituţiei. A dirijat toate orchestrele simfonice din România, dar a dirijat şi operă. În străinătate a dirijat în Ungaria, Austria, Serbia, Elveţia, Germania, Italia, Republica Moldova, Statele Unite şi Taiwan. În 2002 şi-a obţinut doctoratul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. 
Dorin Frandeş a încercat să sensibilizeze ascultătorii la sunetele care ne înconjoară nu numai din punct de vedere estetic al imaginii. A demonstrat să ne facem viaţa plăcută împreună cu sunetele pe care le recepţionăm. 
Domnul Frandeş a organizat toate aceste crâmpeie de lucruri într-o expunere care a vrut să se refere la sunet în general. Cu toate că despre sonor nu se prea discută, domnul Frandeş a încercat să găsească argumente din Biblie, documentul unanim acceptat de mii de ani de o mare parte a populaţiei globului. A mai arătat cât de multe lucruri se întâmplă în Biblie legate de sunet. Realitatea pe care a dorit să o descrie este că omul trăieşte toată viaţa într-un mediu sonor, încă dinainte de viaţa aceasta: din a şasea săptămână, copilul conceput este sensibil la tot ceea ce se întâmplă în mediul sonor al mamei care-l poartă în pântece. Omul aude înainte de a apărea pe pământ, este influenţat de sunete. Relaţia cu această parte nu poate fi întreruptă. 
La sfârşitul întâlnirii, pastorul baptist Petrică Creţu i-a mulţumit domnului Dorin Frandeş pentru prezentarea discursului special rugându-l să vorbească despre cum ar trebui să fie sortată muzica creştină contemporană, pe care neoprotestanţii au adus-o mai nou în adunări.
A.C.

Comentarii