Primăvara sărbătorită la Seghedin

Zece elevi ai Şcolii Româneşti din Chitighaz au participat, în ziua de 7 martie, la Consulatul General al României din Seghedin la o manifestare culturală intitulată „Sărbătorile primăverii”. Evenimentul a avut loc cu o zi înaintea Zilei Femeilor. La evenimentul care s-a desfăşurat în organizarea Consulatului României, în colaborare cu Catedra de Română a Universităţii din Seghedin, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Şcoala Generală Bilingvă din Chitighaz, a participat şi ambasadorul României la Budapesta, Alexandru Victor Micula. 

Şefa Catedrei de Română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” din Seghedin a vorbit despre obiceiul Mărţisorului. Mihaela Bucin a spus că acesta este cunoscut nu numai în România ci şi de popoarele din Balcani. Mărţişorul este un obicei, un obiect pe care, în prima zi a lunii martie, îl acordăm celor dragi, dar el mai reprezintă şi un loc din Bucureşti, unde a locuit marele poet al nostru, Tudor Arghezi. Mărţişorul, un şnur împletit dintr-un fir alb şi roşu, este purtat în general de femei, dar în unele părţi ale României este purtat şi de copii sau chiar de bărbaţi. Consulul general Ioan Fodoreanu a vorbit despre rolul femeilor în viaţa noastră de toate zilele, spunând că ele au avut întotdeauna o misiune importantă şi în istorie. A evidenţiat-o, printre altele, pe Regina Maria a României care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, a fost alături de poporul său în momente grele ale vremii. Deşi nu s-a născut româncă, după căsătoria sa cu regele Ferdinand I, a trecut la religia ortodoxă şi s-a identificat pe deplin cu poporul român. 
În încheierea evenimentului găzduit de Consulatul General al României de la Seghedin, cei zece elevi sau, mai bine zis, cele zece fete ale Şcolii Româneşti din Chitighaz, au susţinut un scurt program cultural, dedicat primăverii.
T. Boca

Comentarii