Un bal de binefacere ce ne-a adus primăvara

Într-un decor de primăvară, cu gustări şi muzică, sâmbătă, 22 martie, în Sala festivă a Centrului Cultural Românesc din Jula a avut loc cea de-a 12-a ediţie a balului de binefacere al fundaţiei şcolii. Balul s-a desfăşurat în favoarea elevilor şcolii unde părinţi, profesori şi foşti elevi s-au adunat să petreacă împreună o seară plăcută. În cadrul balului a fost aleasă noua preşedintă a fundaţiei, astfel, în fruntea Fundaţiei „Pro discipulis – Pentru elevii noştri” a fost numită Soós Judit, preşedinta Comitetului Părinţilor al acestei instituţii.








După trecerea la cele veşnice a doamnei Ana Rocsin Nagy, prima preşedintă a fundaţiei şcolii româneşti din Jula, a fost necesară reorganizarea conducerii fundaţiei pentru a ajuta funcţionarea în continuare a activităţii acesteia. La balul de binefacere a fost anunţat numele noii preşedinte, în persoana lui Soós Judit, fostă elevă a acestei şcoli.
Festivitatea a fost deschisă de directoarea liceului Maria Gurzău Czeglédi: „Suntem la începutul primăverii, al anotimpului renaşterii şi cu o lună înainte de praznicul Învierii Mântuitorului Nostru Isus Hristos. Atât anotimpul fecundităţii precum şi praznicul luminos sunt purtătoare de mesaje pozitive, ceea ce este foarte important pentru noi. Mai ales atunci, când într-un trecut nu prea îndepărtat am pierdut nişte oameni printre care şi pe doamna Ana Rocsin Nagy, preşedinta fundaţiei, care însă a lăsat în urma ei o fundaţie care şi azi înfloreşte. A lăsat în urma ei o amintire vie, fiindcă doamna Ana Rocsin a desfăşurat o activitate obştească timp de 12 ani cu multă dăruire şi vocaţie”. Cu toate că seara a fost dedicată petrecerii, doamna director i-a rugat pe toţi cei prezenţi să se ridice şi să exprime un moment de reculegere în amintirea celei decedate. 
După asta a fost interpretat cântecul „Hallelujah” de grupul neoprotestant alcătuit din liceeni, „Unic”, urmând să fie prezentată noua preşedintă a fundaţiei. Doamna Soós Judit a absolvit liceul românesc în anul 1995, iar actualmente fiica ei învaţă în anul 10 la liceu. După absolvirea liceului a urmat studii superioare în domeniul politicii umane şi în domeniul problemelor sociale. Este şefa Departamentului de ajutorare socială de la Primăria din Jula. Desfăşoară o activitate caritabilă nu doar în favoarea vârstnicilor ci şi a tineretului din oraş. Din anul 2007 este preşedinta Comitetului Părinţilor şi lucrează pentru elevii julani. 
Doamna Soós s-a arătat a fi bucuroasă de acest respect şi recunoştinţă primită din partea liceului: „Sunt nespus de fericită şi onorată în aceste clipe. Este o mare onoare dar totodată este şi o mare provocare, pentru că trebuie să-mi îndeplinesc sarcina în aşa fel cum fosta preşedintă şi-ar fi dorit. Am terminat liceul acesta în anul 1995 şi precum am precizat şi în cuvintele de salut, am primit o conduită exemplară de la această instituţie şi sper că în viitor o să pot da înapoi din tot ceea ce am primit eu. Am absolvit liceul în 1995, iar cu doi ani mai târziu am fost în concediu de maternitate cu fiica mea, care acuma este elevă în anul 10 la acest liceu. În anul 2003 am terminat studiile superioare în domeniul asistenţei sociale, iar acum iau parte la un curs de specializare în domeniul politicii sociale. Scopul fundaţiei este ca şi în viitor să apreciem munca acelor elevi, care au obţinut rezultate deosebite în păstrarea limbii şi culturii româneşti”, ne-a declarat noua preşedintă a fundaţiei, doamna Soós Judit.
A urmat apoi un variat program cultural al elevilor: o adaptare a poveştii „Tânărul cel bănos” a lui Mihai Purdi în interpretarea ciclului primar, clasele 2, 3 şi 4, elevii fiind pregătiţi de învăţătoarele Eva Gomboş Ruja şi Emilia Gomboş Boca. „Ce face vulpea” a fost titlul dansului modern în interpretarea clasei a 7-a (profesor pregătitor Vasile Cozma). Profesoara de engleză a liceului Angela Szántó şi un grup de fete din corul Unic au cântat muzică uşoară, iar doi elevi ai clasei a 10-a, Alexandra Sárközi şi Octavian Adrian Mocanu, au prezentat în faţa publicului un dans de societate. Ansamblul de dansuri populare „Doina”, instruit de profesorul Tiberiu Rocsin a prezentat dansuri de fete, iar ansamblul de dansuri populare al liceului, instruit de Nandor Cozma a interpretat dansuri populare din Aletea şi Micherechi. După terminarea programului elevilor, oaspeţii prezenţi s-au încins la o petrecere.
În acea frumoasă serată au onorat cu prezenţa şi câţiva oaspeţi de seamă: Florin Vasiloni, consul general al României la Budapesta, Ioan Fodoreanu, consul general al Consulatului General al României la Seghedin, dr. Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula, Bogdan Ignat, consilier la Ambasada României de la Budapesta, pr. Petru Puşcaş şi pr. Florin Olteanu şi Balog Lajos, consilier orăşenesc.
A.C.

Comentarii