A plecat şi dansatoarea…

În ziua de 24 aprilie 2014, la vârsta de 88 de ani, s-a stins din viaţă Maria Nistor, născută Buta, din Micherechi, soţia şi partenera de dans a renumitului „maestru al artei populare” Gheorghe Nistor.
Maria Nistor s-a născut pe 6 martie 1926, în satul Micherechi, un sat vestit despre dansurile sale populare. Abia avea un an, când a rămas orfană. A fost adoptată de către mătuşa sa, fără copil, Maria Bordaş, născută Marc. La vârsta de 16 ani, în anul 1942, s-a măritat cu feciorul de abia 20 de ani, Gheorghe Nistor, care mai târziu urma să devină vestitul dansator al Micherchiului. Fiindcă soţul nanei Măriuţa, cum o cunoştea toată lumea în sat, a fost un dansator fruntaş, chizeş la joc, atunci când etnografii maghiari, în anii 1950, ’60 şi ’70 au cules folclorul autentic din popor era firesc să-i contacteze pe soţii Nistor. Aceştia, în timp, au devenit tot mai cunoscuţi şi populari între tinerii dansatori din ţară, în decursul mai multor zeci de ani, având sute şi sute de discipoli în întreaga Ungarie. Şi ceea ce înainte era doar un vis, dansul micuţului sat Micherechi, a devenit cunoscut nu numai în întreagă ţară, ci şi peste mări şi ţări. Iar nana Măriuţa şi bace Gheorghe Nistor au devenit maeştrii dansatori, idoli pentru multă lume iubitoare de folclor. 
Nană Măriuţa, în ultimii 27 de ani ale vieţii sale, nu a mai dansat, pentru că în 1987 i-a murit soţul şi a rămas văduvă. Dumnezeu nu i-a dat bucuria de a avea copii naturali, poate şi pentru ca să aibă mai mult timp să se ocupe de sutele de tineri, care acum datorită ei şi soţului ei ştiu să danseze jocurile din Micherechi.
Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în lumea celor drepţi!
Şt. C.

Comentarii