Absolvenţii de la Liceul „N. Bălcescu” şi-au luat zborul spre cerul vieţii

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula a îmbrăcat sâmbătă, 3 mai, straie de sărbătoare: în această zi, absolvenţii promoţiei 2010/2014, au spus adio şcolii şi profesorilor lor. În deschiderea programului festiv, absolvenţii au depus coroane de flori la bustul revoluţionarului Nicolae Bălcescu din faţa clădirii. Intonând imnurile cunoscute ale despărţirii, şi-au luat un bun rămas de la colegii mai mici din celelalte clase şi de la profesori. A fost ziua zâmbetelor şi a lacrimilor de despărţire.





Ziua de 3 mai a fost o zi marcată cu litere de aur în viaţa tinerilor absolvenţi ai liceului românesc din Jula. Sala festivă a Centrului Cultural Românesc din Jula s-a dovedit neîncăpătoare pentru părinţi, cunoscuţi şi prieteni veniţi să fie alături de absolvenţi la ultimul sunet al clopoţelului. 
După patru ani petrecuţi în băncile liceului românesc, 44 de tineri şi-au luat rămas bun sâmbătă, 3 mai, nu doar de la colegi şi profesori ci şi de la copilărie, păşind pe drumul maturităţii. Astfel, elevii celor două clase terminale, însoţiţi de diriginţii lor Valeria Lengyel şi Marta Sălăjan Bordaş, încărcaţi de emoţii dar şi de nostalgii au participat la festivitatea de adio. Cuvinte de laudă, cuvinte de mulţumire şi, nu în ultimul rând, cuvinte de adio s-au auzit în sala festivă de la directoarea liceului Maria Gurzău Czeglédi, care, acum la sfârşitul anilor de liceu, le-a împărtăşit sentimente subliniind solemnitatea momentului şi importanţa sa. Poezia renumitului poet român Nichita Stănescu, poezia intitulată „Adolescenţi pe mare” a fost purtătoare de mesaj pe tema adolescenţei, motivul mării, motivul biblic al mersului pe mare.










„Pe marea vieţii veţi călători când cu sufletul plin de bucurii, când cu inima întristată. Veţi călători când curajoşi, când lipsiţi de speranţe, când plini de ambiţii mari, dar totodată uneori şi de plângeri. Atunci să vă vină în minte mesajul poetului român, să vă vină în minte mersul pe valuri în picioare”, a spus în cuvântarea sa directoarea liceului, care i-a mai sfătuit să nu uite rugăciunea seninătăţii: „Doamne, acordă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să pot să schimb lucrurile, care se pot schimba, înţelepciunea de a înţelege deosebirea.” Cu aceste cuvinte le-a urat în numele său şi al corpului didactic un călduros adio.
Profesori, părinţi, elevi, invitaţi au asistat la un încântător program artistic prezentat de absolvenţii de la Liceul „N. Bălcescu”. 
La sfârşitul programului, directoarea i-a felicitat pe absolvenţii celor două clase pentru rezultatele merituoase la învăţătură, la concursurile şcolare, înmânându-le premiile binemeritate:
Placheta „Bălcescu”:
– Anamaria Hegedűs (12A)
– Cristina Kövér (12B)

Premiul Fundaţiei „Pro discipulis”:
– Nicoleta Bogyó (12A)
– Mercedes Mărcuţ (12A)
– Cintia Hodişan (12B)

Premiul Doamnei Iuliana Jurău Rad pentru conduita exemplară:
– Fanni Jurca (12A)
– Suzana Roşu (12B)

Premiul Doamnei Ana Crişan pentru rezultate deosebite la matematică:
– Mihai Sava (12B)
– Anamaria Hegedűs (12A)
– Cristina Kövér (12B)

Premiul special al AŢRU pentru atitudinea pozitivă faţă de limba maternă şi de cultura românească:
– Jenifer Iuhas (12B)

Premiul UCRU pentru activitatea din cadrul Teatrului Român de Amatori:
– Erica Bigu (12A)

Premiul special al corpului didactic pentru rezultate deosebite la sport:
– Gheorghe Marc (12A)

Directoarea le-a urat absolvenţilor un drum neted, fără obstacole, i-a asigurat că pe acest drum nu vor fi niciodată singuri şi că pot reveni oricând în acest loc, unde s-au format spiritual, intelectual şi moral. Absolvenţii, împreună cu diriginţii lor, au intrat şi în sala profesorală pentru o ultimă revedere, unde i-a aşteptat corpul didactic, pedagogii care i-au învăţat să-şi deschidă aripile către cel mai înălţător zbor pe cerul vieţii. 
A. Cioca

Comentarii