Concert de Paşti pentru românii din Jula

Sala cu cupolă Centrului Cultural Românesc din Jula a găzduit, duminică, 27 aprilie, în Duminica Tomii, un concert de Sfintele Paşti. Atmosfera de sărbătoare a evenimentului a fost oferită de Corul de copii de la şcoala generală românească din Jula şi Corul „Pro Musica” din Jula. Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să pătrundă în spiritul sărbătorii Învierii Domnului prin intermediul pricesnelor, a cântecelor pascale şi ale unor compoziţii religioase celebrând astfel, graţie acordurilor sacre, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.


Moderatorul programului a fost doamna Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Şcolii generale şi Liceului „N. Bălcescu” din Jula, care a vorbit în deschidere despre sărbătorile Pascale şi despre cântările de Paşte care sunt de natură să ne bucure, să ne lumineze şi să ne încălzească inimile.
Copilaşii care au ieşit în scenă au fost sinceri şi nevinovaţi, trăind alese clipe de bucurie prin rugăciunile intonate. În prima parte a programului, copiii au prezentat un buchet de poezie religioasă şi cântece bisericeşti, pregătiţi de învăţătoarea Eva Sabău, după care au intonat câteva piese de Paşti, conduşi fiind de dirijorul arădean Adrian Bugyi. 
Programul serii a continuat cu melodii de muzică sacră şi cu tradiţionalele piese muzicale pascale, interpretate de Corul „Pro Musica” din Jula. Cei prezenţi la concert şi-au unit glasurile cu cele ale corului când au interpretat ultima piesă a recitalului: „Hristos a înviat!”. A fost o seară minunată, un regal muzical de importanţă majoră în viaţa spirituală şi culturală a românilor din Jula, unde de mai bine de două decenii fiinţează Corul „Pro Musica” al Uniunii Culturale al Românilor din Ungaria, dirijat de Adrian Bugyi, din Arad, corul având un însufleţit mentor, pe artistul plastic Ştefan Oroian, fără de insistenţele căruia probabil că demult corul nu ar mai exista. 
La eveniment au onorat cu prezenţa Florin Vasiloni, consulul general al Românei la Jula, profesori de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula şi reprezentanţi ai altor instituţii româneşti din oraş.
Concertul a fost urmat de o recepţie oferită de Autoguvernarea Românească din Jula.
A.B.

Comentarii