Maria Berényi rămâne director al ICRU

Comunitatea Cercetătorilor şi Creatorilor Români din Ungaria şi-a ţinut sâmbăta trecută şedinţa Adunării generale. Pe ordinea de zi au figurat: aprecierea dosarelor de concurs sosite pentru ocuparea postului de director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria şi alegerea directorului; darea de seamă a activităţii Comunităţii şi Institutului pe anul 2013 şi dezbaterea planului de muncă pe anul 2014.
La concursul publicat pe 14 martie 2014 pentru ocuparea postului de director al ICRU a sosit un singur dosar, cel al directoarei actuale, dr. Maria Berényi, care a fost realeasă în această funcţie şi pentru următorii 3 ani, ne-a informat doamna Elena Csobai, preşedinta Comunităţii Cercetătorilor. Maria Berényi este originară din Micherechi, azi trăieşte în Budapesta, şi conduce Institutul de Cercetări de la înfiinţarea sa în anul 1993. Institutul a trecut atât prin perioade mai grele (mai ales din punct de vedere financiar) cât şi mai liniştite. Anul 2013 a fost un an mai rodnic, deoarece datorită unui sprijin consistent din partea Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, s-au putut edita 10 noi volume despre istoria, limba, etnografia românilor din Ungaria. 
Comunitatea şi Institutul îşi propune pentru acest an editarea publicaţiilor tradiţionale (Izvorul, Lumina şi Simpozion), organizarea în luna noiembrie a simpozionului anual, contribuire la realizarea unei expoziţii permanente bisericeşti, care se va deschide, conform planurilor, în prima parte a acestui an, la Jula, într-o clădire cumpărată de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.
E.Ş.

Comentarii