Catedrala Sf. Nicolae din Jula are un nou preot paroh

„Călătorul care trece prin şesul judeţului Arad spre Ungaria, deja din comunele Socodor şi Pilu din România observă turla monumentalei biserici ortodoxe române – ctitoria Nicoreştilor – din vechiul oraş Jula.” Cu aceste cuvinte deschide capitolul referitor la parohia Jula-Mare (o prescurtare folosită în cazul bisericii ortodoxe din Jula, cartierul Oraşul Mare Românesc) regretatul părinte vicar Teodor Misaroş în cartea sa „Din istoria comunităţilor bisericeşti ortodoxe române din R. Ungară”, apărută în 1990. Această „monumentală biserică”, care a fost construită în stil baroc, cu elemente clasice acum 200 de ani, între 1802–1824, a devenit catedrală episcopală odată cu alegerea şi instalarea în anul 1999 a primului episcop al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, în persoana PS Sofronie Drincec.







Ascultând şi respectând dorinţa credincioşilor din această parohie, episcopul actual, PS Siluan, a hotărât ca la aproape un an de când parohia a rămas vacantă prin trecerea la Domnul a pr. vicar Pavel Ardelean, să numească în fruntea Catedralei Episcopale un nou preot paroh. Cu toate că în România, în cele mai multe cazuri, catedralele episcopale nu au parohi ci doar administratori şi preoţi slujitori, Episcopul a hotărât cu înţelepciune ca să respecte tradiţia locului şi să aşeze în fruntea parohiei Jula-Mare un nou preot paroh care să se îngrijească de sufletele credincioşilor care frecventează duminică de duminică acest sfânt lăcaş. 
După Sfânta Liturghie din 22 iunie, duminica Sfinţilor Români, s-a săvârşit actul de instalare a noului paroh, pr. Teodor Marc, care a slujit timp de 16 ani în parohia Bichişciaba. După resfinţirea din duminica din 15 iunie a bisericii ortodoxe din Ciaba, care a fost restaurată timp de mai mulţi ani, pr. Marc şi-a încheiat activitatea în acea parohie preluând acum grija credincioşilor din Jula-Mare. Pr. Teodor Marc este născut din părinţi originari din Micherechi, cu mare credinţă în Dumnezeu, care au îndreptat viaţa singurului lor fiu spre calea preoţiei. Pr. Teodor Marc a fost hirotonit întru preot acum 16 ani în biserica ortodoxă din Micherechi, de către ÎPS Timotei al Aradului. Cu prilejul târnosirii din 15 iunie a bisericii din Bichişciaba, după ani buni de lucrări pentru conservarea şi înfrumuseţarea acestui locaş de cult, ca semn de recunoştinţă pentru munca desfăşurată şi realizările obţinute, pr. Teodor Marc a primit, din partea PF Patriarh Daniel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. 
La slujba din duminica trecută au participat foarte mulţi români din Jula, cărora li s-au ataşat şi câţiva credincioşi din Oradea veniţi împreună cu pr. Vasile Sabău de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Înainte de actul instalării noului paroh, preoţii slujitori au săvârşit slujba parastasului de 6 săptămâni pentru credincioasa Marta Veréb, născută Ardelean. Nana Marta era recunoscută în comunitate prin faptul că şi-a pus toată viaţa sub semnul credinţei în Dumnezeu şi în slujirea sfintei biserici, prin cântarea la strană de-a lungul a aproape 40 de ani. Sfânta Liturghie şi slujba parastasului a fost înfrumuseţată în această duminică prin cântările bisericeşti ale Corului „Pro Musica” din Jula, condus cu multă pasiune de mai bine de două decenii de Ştefan Oroian, şi dirijat de Adrian Bughi din Arad. Minunatele cântări ale corului au împodobit în straie de sărbătoare nu doar interiorul bisericii ci au adus lumină şi în sufletele celor aproape 200 de credincioşi prezenţi la slujbă. 
E.Ş.

Comentarii