Chitighazul are o Casă a tradiţiilor locale

Singura casă-muzeu a românilor din Ungaria se găseşte în localitatea Chitighaz. Aceasta a ajuns cu câţiva ani în urmă în proprietatea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Casa-muzeu stă însă mai mult închisă şi nu este introdusă nici în circuitul turistic al caselor-muzeu din ţară. Rămânând fără un muzeu propriu, Primăria din Chitighaz a decis să realizeze o casă a colecţiilor tradiţionale din localitate. Astfel la începutul anului 2013 au început renovările la Casa Hódi (fostul centru al partidului şi apoi al poliţiei), aflată de pe strada principală a satului. Casa tradiţiilor locale a fost inaugurată pe 6 iunie în faţa multor localnici, printre care s-au aflat şi descendenţii familiei Hódi.




Chitighăzenii cunosc Casa Hódi de pe strada Dózsa nr. 16 ca fiind „casa cu turn”. Aceasta este o clădire impozantă, construită în stil clasic la începutul anilor 1900. A fost proprietatea familiei Hódi, a lui acel Hódi László (născut cu numele de Vasile Hodojo), fiu de ţăran, care în anii 1930, pe vremea crizei mondiale, a plecat în America de unde, însă, în câţiva ani s-a întors acasă şi şi-a pornit propria afacere, o lăptărie. Casa a fost naţionalizată după cel de-al Doilea Război Mondial, devenind centru de partid, iar după 1990 a fost clădirea poliţiei locale. De câţiva ani, clădirea a rămas părăsită, iar Primăria a căutat fonduri pentru a o renova şi a o pune în funcţie. În acest scop, chitighăzenilor le-a venit în ajutor Fondul pentru Dezvoltare Rurală a programului Új Magyarország, care le-a asigurat aproape 10 milioane de forinţi pentru restaurarea clădirii, a spus la deschiderea festivă doamna primar Maria Gyuricska Kalcsó. „Scopul nostru cu această clădire a fost nu numai faptul de a salva o clădire importantă din sat, ci în primul rând pentru a salva de la pierire obiecte valoroase care prezintă trecutul locuitorilor satului nostru şi pentru a le expune şi a le arăta copiilor noştri cum au trăit înaintaşii lor.” Doamna primar a înşirat şi numele acelor persoane care au oferit donaţii importante pentru realizarea casei tradiţiilor, printre care se află doamna profesoară Maria Sarca Zombai şi doamna Valeria Megyeri. 
La festivitatea de deschidere a participat şi directorul Muzeului Munkácsy din Bichişciaba, Ando György, care a evidenţiat câteva curiozităţi etnice din judeţul Bichiş şi a subliniat în special valorile etnografice şi religioase din comuna Chitighaz. „Vă doresc ca această casă să devină un centru cultural de salvare şi de păstrare a valorilor locale”, le-a urat chitighăzenilor directorul muzeului din Ciaba.
Evenimentul inaugurării s-a bucurat şi de prezenţa unor membri descendenţi ai familiei Hódi, care au evocat amintiri nostalgice despre anii când au trăit în această casă. Doamna dr. Clara Hódi, profesor al Facultăţii de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină din Seghedin, fiica lui Vasile Hódi, a donat un portret al părinţilor săi pentru a fi expus în casa mult îndrăgită de familia ei, o casă care le-a cauzat şi multe dureri în suflet când le-a fost luată.
Înainte de tăierea panglicii de către primăriţa Maria Kalcsó şi directorul Ando György, elevi ai celor două şcoli generale locale au spus poezii în română şi maghiară, Corul pensionarilor a cântat cântece româneşti şi ungureşti, iar micii dansatori de la echipa „Ördögszekér” au interpretat dansuri populare.
Casa tradiţiilor locale din Chitighaz este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.00, cu o pauză de masă între orele 12.00 şi 13.00.
E.Ş.

Comentarii