Să cunoaştem România!

Autoguvernarea Românească din Leta Mare a organizat în perioada 6–9 iunie o excursie de patru zile în România. Excursia la Braşov şi în împrejurimi s-a încadrat în programul cultural al autoguvernării „Să cunoaştem România”. Din acest grup au făcut parte membrii Autoguvernării româneşti şi ai Asociaţiei culturale din Leta Mare dar s-au ataşat şi câţiva letani. Grupul alcătuit din 45 de persoane a pornit la drum pe 6 iunie, dimineaţa la ora cinci, pe traseul Leta Mare–Oradea– Bucea–Mediaş–Sighişoara–Braşov. Am poposit la Sighişoara unde am vizitat cetatea. După aceea am călătorit până la Braşov şi Săcele, unde am fost cazaţi, la Hanul Domnes Hotel. A doua zi am vizitat oraşul Braşov, am mers la Muzeul Etnografic, unde am fost primiţi de directoarea Ligia Fulga. Directoarea ne-a spus că în urmă cu zece ani a participat la un curs de perfecţionare de la Oradea, unde a avut ocazia să viziteze oraşul Leta Mare. Ne-a mărturisit că a fost impresionată de ospitalitatea cu care a fost primită şi ar dori ca această întâlnire să fie drept recompensă.
După vizitarea colecţiei muzeului am servit masa în galeria muzeului. După o scurtă odihnă, directoarea şi colegele ei ne-au însoţit la Biserica Neagră şi în piaţa centrală din Braşov, unde ne-am despărţit unii de alţii, mulţumindu-le pentru ospitalitate. Următorul popas a fost la Biserica evanghelică fortificată din Prejmer, de unde am plecat la Cetatea Braşov, iar apoi la locul de cazare. După cină, am stat la un pahar de vorbă pe terasa hotelului. A treia zi, în satul Hărman am vizitat Biserica fortificată, unde se află un zid de 12 metri înălţime, iar în caz de atac, camerele din cetate sunt dispuse de a primi incendiaţii. După aceea am poposit la Sfântu Gheorghe, unde cu ajutorul unui ghid am vizitat Muzeul Naţional Secuiesc. După vizitarea muzeului ne-am întors la Poiana Braşov, cea mai vizitată staţiune pentru sporturile de iarnă din România, iar cu ajutorul mijlocului de transport, cu telecabina, de la 1800 metri înălţime am văzut panorama minunată a oraşului. A patra zi, la poalele Munţilor Făgăraş am vizitat Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Fiind a doua zi de Rusalii, am participat şi noi, alături de sute de credincioşi, la Sfintei Liturghii de sărbătoare. Cu multe amintiri frumoase ne-am îndreptat drumul spre casă pe traseul Sibiu–Alba Iulia–Turda–Bucea–Oradea. 
Gavril Krizsán, preşedinte
Autoguvernarea Românească din Leta Mare 

Comentarii

  1. Örülök annak, hogy Önök az Ismerd meg Romániát! programjuk keretében ellátogattak a szomszédos országba.
    A program címének megfelelő látogatásra azonban akkor került volna sor, hogy ha Önök Óromániát látogatták volna meg és nem Erdély egykori szász-magyar településeit, az egykoron ottlakók történelmének és munkájának a kézzelfogható bizonyítékait, amelyekkel ma már szemérmetlenül a bevándorolt román többség dicsekszik ország-világ előtt.
    Amit Önök ott láttak, kivéve a szombatfalvi ortodox kolostort, annak nem sok köze van a román munkaszeretethez, de annál inkább annak kezéhez. Ha Óromániába látogattak volna, megtapasztalhatták volna, hogy a magyországi románok mennyire civlizáltabb viszonyok között élnek, mint a Kárpátokon kívüli társaik. Javaslok Önöknek egy moldvai vagy olténiai kirándulást, olyan, mintha egy kalandos szafarira mennének.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu