A V-a Cupă Internaţională de Şah „Alexandru Hoţopan”

După câteva săptămâni de pregătire, pe 5 iulie a fost organizată cea de a V-a competiţie de şah „Alexandru Hoţopan”, la sediul revistei „Foaia românească” din Jula. Competiţia poartă numele lui Alexandru Hoţopan, fost redactor-şef al săptămânalului „Foaia Noastră”. La competiţia de sâmbăta trecută au participat mai mulţi jucători noi, care nu au fost la concursurile organizate de până acum. Cei 26 de concurenţi, care şi-au anunţat prezenţa, la cupa internaţională au sosit jucători din Arad, Orosháza, Aletea, Jula şi Szentes. La ediţia din acest an a participat maestrul internaţional Ervin Mózes din Arad, ridicând nivelul calitativ al concursului. Din păcate, dintre jucătorii noştri de odinioară numai Ioan Cefan a participat la competiţie.

De data aceasta, întâlnirea a fost onorată de prezenţa domnului Florin Vasiloni, consul general la Consulatul General din Jula.
Domnul consul a deschis competiţia. Jucătorii s-au întrecut la categoriile: 
– „A”, Profesionişti seniori: Ervin Mózes (maestru internaţional), Alin Câmpeanu, Gabriel Gheorghiu, Sandu Ungureanu, Vlad Jinga, Rudel Marinel Rujan, Sorin Dumitrică, Ioan Gomboş, Ştefan Bányai, Kornél Tamás, Ioan Csomós şi Róbert Jakó
– „C”, micii profesionişti: jr. Benţe Gurzău şi Zalán Udvardi (Szentes)
– „D”, amatori seniori: Andreea Ianc, Ioan Cefan şi Ioan Sallay 
– „F”, micii amatori: Angel Vasiloni, Andreea Jincău, Balint Gurzău, Andrei Man, Ioana Cecilia Pop şi Bulza Bogdan
– „G”, inactivi numai trei jucători au participat: Géza Túróczi, Ioan Strifler şi Petru Hegedűs.





Juriul concursului a stabilit că cei mai buni şahişti au fost:
Profesionişti:
Seniori: 
Locul I: Ervin Mózes, maestru internaţional (Arad)
Locul II: Rudel Marinel Rujan
Locul III: Ştefan Bányai (Jula)
Micii profesionişti:
Locul I: Zalán Udvardi
Locul II: Benţe Gurzău
Inactivi:
Locul I: Géza Túróczi
Locul II: Ioan Strifler
Locul III: Petru Hegedűs
Amatori:
Seniori:
Locul I: Ioan Sallay (Bichişciaba)
Locul II: Ioan Cefan
Locul III: Andreea Ianc
Micii amatori, băieţi:
Locul I: Bogdan Bulza
Locul II: Andrei Man
Locul III: Angel Vasiloni
Micii amatori, fete:
Locul I: Andreea Incicău
Locul II: Ioana Cecilia Pop

De data asta şi arbitrajul a fost profesionist datorită faptului că Alin Câmpeanu a introdus toate rezultatele la calculator cu ajutorul căreia a împărţit perechile la table.
Cupele şi cadourile au fost înmânate de către domnul Florin Vasiloni, medaliile de Mitică Cosma şi Géza Túróczi, diplomele de Ioan Cozma, organizatorul competiţiei.
După înmânarea cupelor, diplomelor, medaliilor şi a cadourilor fiecare participant a mâncat cu mare poftă tocana de porc gătită la ceaun.
– Vă mulţumesc că m-aţi invitat la competiţia aceasta sportivă. E o mare bucurie să vezi împreună la o masă români şi maghiari, tineri şi vârstnici, femei şi bărbaţi la o competiţie tradiţională organizată de români. Consider un lucru frumos că deja de cinci ani vă amintiţi anual de unul dintre cei mai însufleţiţi şahişti români din Ungaria, de domnul Alexandru Hoţopan, care a fost redactor-şef la „Foaia noastră”. Organizatorilor le doresc mult succes şi pe mai departe ca să poată duce tradiţia asta cât mai mult, iar jucătorilor mult succes la joc. Mă bucur mult că şi fiul meu a participat la primul lui concurs. Şi el a luat diplomă, medalie de bronz şi ciocolată, ne-a mărturisit domnul consul Florin Vasiloni, care ne-a promis că în viitor ne va face relaţii cu mai multe cluburi de şah din România, mai precis din localitatea Caransebeş. 
– Mă bucur că am avut posibilitatea să particip la competiţia dumneavoastră. Nu am gândit că vor fi atât de buni concurenţii, a fost un concurs tare şi bine organizat. Sper că pot să vin şi la anul. (Petru Hegedűs, Gyoma, Ungaria)
– M-am distrat bine şi m-am simţit bine la dumneavoastră, cred că şi la competiţia din iarnă o să ne întâlnim. (Ervin Mózes)
– Am participat la multe competiţii, dar să ştiţi că aici ne-am simţit mai bine, mai ales că băiatul a câştigat categoria lui. (Mama lui Zalán Udvardi)
Concursul a fost sponsorizat de săptămânalul „Foaia românească”, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi de Mihai Oros (patronul barului Hídfő), cărora le mulţumim pentru ajutor. Totodată îi mulţumim domnului Géza Túróczi, pentru că ne-a împrumutat tablele de şah şi domnului Alin Câmpeanu pentru că a introdus toate rezultatele la calculator.
Iubitorii şahului sunt aşteptaţi la următorul concurs de şah, care va avea loc sâmbătă, 27 decembrie 2014, cu începere de la ora 8.15, tot la sediul redacţiei „Foaia românească” din Jula.
MIC

Comentarii