Artă şi creaţie la tabăra de la Chitighaz

Asociaţia „Şcoala Liberă de Arte Plastice a judeţului Bichiş” organizează, în perioada 30 iunie–18 iulie, cea de-a 34-a ediţie a Taberei internaţionale de creaţie, ce se desfăşoară în localitatea Chitighaz. Evenimentul se organizează de mai bine de trei decenii în această localitate şi în fiecare an participă creatori atât din Ungaria cât şi din România. Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 30 iunie, în atelierele de creaţie ale Şcolii profesionale „Harruckern János” din parcul Castelului Almásy din Chitighaz, iar în ultima zi a taberei va avea loc o expoziţie din creaţiile realizate în aceste zile. 






„Suntem la cea de-a 34-a tabără de creaţie aici la Chitighaz. Organizaţia pe care o conduc există de 20 de ani. Acum noi organizăm tabăra, iar anterior organizator era Casa de Cultură din localitate”, spune doamna Valeria Megyeri, cea care se ocupă de organizatoarea evenimentului. „Deci de 34 de ani, consecutivi, la începutul lunii iulie tabăra de creaţie de artă plastică de la Chitighaz îşi deschide porţile. Eu conduc tabăra din 1986: adun materialele, ţin legătura cu artiştii, stabilesc cine să fie profesorii, aranjez cazarea şi masa şi procur materialul cu care se lucrează. Deşi eu nu sunt artist plastic, ci doar un profesor, simt nevoia să fac acest lucru. Îmi place foarte mult arta plastică, îmi place această comunitate, de aceea fac tot ce-mi stă în putinţă, ca în fiecare an să ne putem aduna aici. Mă străduiesc să obţin finanţări prin proiecte, într-un an reuşesc, în altul nu. Am o relaţie foarte bună cu artiştii din Arad, şi acum sunt aici şase. Îmi place mult de ei, fac lucrări deosebit de bune, sunt o pată de culoare a acestei tabere, care se desfăşoară pe mai multe secţiuni: cea mai populară secţie este pictură emailată, condusă de preşedinta Asociaţiei noastre, Eva Szabó Deli, iar alte secţii sunt pictura, grafica şi câteodată sculptura”, a mai adăugat doamna Megyeri. 
Despre ce înseamnă această tabără pentru tinerii creatori, organizatoarea ne-a mărturisit următoarele: „Atât tinerii creatori, cât şi cei mai în vârstă amintesc că bucuria creaţiei comune îi inspiră în mod deosebit şi învaţă foarte mult unul de la celălalt. În numele Asociaţiei noastre se precizează că este o şcoală liberă, deci nu sunt date teme concrete, sau nu se precizează stilul în care se va lucra, ci fiecare lucrează liber, astfel învaţă unul de la altul şi le place foarte mult. Înseamnă foarte mult pentru ei din punct de vedere profesional, dar şi relaţiile care se formează devin cu timpul prietenii. Se poate vedea că sunt aici artişti de toate vârstele – de la 18 până la 70 de ani. Şi este de admirat cât de bine pot colabora aceste generaţii diferite. În cea de-a treia săptămână a taberei vom avea şi copii de şcoală generală din localităţile Şercad, Mezőhegyes şi Kunágota. În ultima zi a taberei va avea loc o expoziţie de închidere, la aceasta fiecare artist lasă o creaţie, restul le iau acasă. Pe parcursul anilor s-a amenajat deja o întreagă galerie la sediul organizaţiei, iar din aceste lucrări se răsplătesc şi sponsorii evenimentului cu câte o creaţie de la Chitighaz”, a mai spus doamna Valeria Megyeri.
„În general o tabără te formează. Eu particip la această tabără din anul 1996, atunci eram foarte începătoare în domeniu şi am întâlnit aici mulţi pictori valoroşi şi de la fiecare înveţi câte ceva. Atât pentru artiştii foarte tineri, cât şi pentru artiştii care sunt aproape consacraţi o tabără poate să îi schimbe, poate să-i dezvolte, să-i ducă pe alte direcţii. Eu consider că este foarte important pentru un artist plastic să participe la cât mai multe tabere de acest gen, să vadă cum lucrează alţi artişti, să înveţe diverse tehnici de lucru şi să înveţe unul de la celălalt” a spus doamna Maria Furnea, artist plastic din Arad.
A.B.

Comentarii