Program de tabere „ARC” 2014 - O săptămână de vacanţă la Marea Neagră

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a organizat a VI-a ediţie a Programului „ARC”. La tabăra de la Sulina au avut ocazia să participe şi copii din comunitatea românească din Ungaria. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 22–30 iunie. Câţiva dintre elevii participanţi ne-au destăinuit experienţele lor trăite pe litoralul Mării Negre. 

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a luat parte la deschiderea oficială a Programului „ARC” 2014 alături de tinerii sosiţi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria şi din alte ţări. Programul guvernamental „ARC” 2014 s-a desfăşurat, în vara aceasta doar la Sulina. Aici tinerii au avut multiple modalităţi de petrecere a timpului, unii dintre ei nu au fost la prima experienţă. 
În perioada 22–30 iunie au luat parte şi 39 de persoane de la şcolile generale din Micherechi, Aletea, Apateu, Săcal, Furta şi de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula. 
De la şcoala generală din Micherechi au participat 9 elevi, profesor însoţitor Mihai Boca, de la şcoala generală din Săcal au fost trei elevi, de la şcoala din Apateu tot trei elevi, iar de la şcoala din Furta au luat parte două eleve, alături de profesoara Maria Berényi Sáfrány. De la şcoala din Aletea au luat parte cinci elevi însoţiţi de Petru Sălăjan, directorul instituţiei.
„În vara aceasta am fost a treia oară la Sulina. Tabăra Sulina este un cadru perfect pentru a ne face mulţi prieteni noi, pentru a ne distra împreună. Am avut diferite ateliere de muzică, de dans, de pictură, chiar şi meciuri de fotbal, unde echipa noastră a câştigat toate meciurile. Am fost la plajă, în fiecare seară am avut organizată discotecă”, ne-a mărturisit profesorul Vasile Kozma, care a participat împreună cu 14 liceeni. 


*
„În fiecare an este organizat Programul „ARC” (Program de tabere pentru românii de pretutindeni) în Delta Dunării, la Sulina. Tabăra mi-a făcut foarte bune impresii, pentru că nu numai noi tinerii români din Ungaria participăm în această tabără dar şi tineri din ţările vecine ale României. A fost interesant că de la Tulcea până la Sulina am călătorit cu vapor pe Dunăre. Drumul a fost lung, a durat aproximativ trei ore, dar peisajul a fost foarte frumos. Cazarea a fost curată, am fost serviţi cu mâncare tradiţională şi bună. Organizatorii ştiau că noi tinerii nu putem trăi fără internet, deci la fiecare etaj a fost wifi, am avut conexiune nelimitată la internet. Tabăra a fost un loc unde am ne-am întâlnit cu tineri din alte ţări, am avut posibilitatea să legăm prietenii şi am învăţat unii de la alţii. Tinerii, profesorii însoţitori, liderul taberei, voluntarii au fost amabili, buni la suflet şi de la ei am putut învăţa lucruri noi despre tabără, despre Sulina sau despre Delta Dunării. Mi-a plăcut că am avut diferite programe sportive, din cauza aceasta tabăra a fost dinamică. Am avut concursuri de fotbal, de volei, de tenis de masă, dar am avut şi programe artistice, de exemplu: muzică, dans şi cântec. Aceste programe au fost utile, pentru că prin învăţarea acestor cântece şi dansuri noi am cunoscut tradiţiile folclorice ale românilor din alte ţări. Am avut organizate programe şi în Delta Dunării, de exemplu o excursie în Pădurea Letea. Tabăra dispune pe plajă de un club (Terasa Tip Top) unde am avut organizate distracţii. În anul acesta noi am „deschis” tabăra cu românii din Ucraina, Moldova şi cu tineri din România. În numele tuturor participanţilor pot să spun că Tabăra Sulina e un loc super, unde am petrecut o săptămână fantastică alături de oameni fantastici”. (Nicoleta Bogyó, Jula)
*
„În acest an, pentru rezultatele bune la studii pe care le-am obţinut, profesorii mei mi-au oferit ocazia să petrec o săptămână în tabără la Sulina. Am pornit la drum în data de 22 iunie, zi de duminică şi am ajuns luni după masă la ora 14. Drumul a fost lung şi obositor, dar indiferent de acest fapt ne-am simţit foarte bine şi cred că fiecare dintre noi îşi doreşte să mai ajungă la Sulina. Am cunoscut mulţi elevi din Ucraina, Moldova şi România. Cu ei am jucat un meci de fotbal la care am ajuns să fim campioni, Ucraina s-a clasat pe locul doi iar Moldova pe locul trei. După sosire imediat am mers să vedem marea, fiindcă am fost curios să văd cum arată. Apa a fost rece dar nu ne-a interesat pe nici unul, pentru că de aceea am venit să ne bălăcim la mare, să ne simţim bine. În rest, aerul a fost cald, am avut un timp plăcut. Am fost un pic supărat pentru că a trebuit să venim înapoi, dar toate visele se termină odată ca şi visul acesta. Eu m-am simţit foarte bine şi îmi mai doresc să merg la Sulina”. (Samuel Gherman, Jula)


*
„După examenul de bacalaureat am avut ocazia să particip alături de mai mulţi prieteni de clasă la tabăra de la Sulina. Am participat cu mare plăcere, fiindcă a fost ultima excursie din anii de şcoală petrecută alături de colegii mei. Tabăra mi-a întrecut orice aşteptare, mâncarea a fost gustoasă, organizarea, condiţiile de cazare au fost super. Plecarea la Sulina am avut-o pe 22 iunie, din faţa clădirii Liceului “N. Bălcescu” din Jula. Drumul până la Tulcea a fost lung şi obositor, dar peisajul minunat ne-a făcut să uităm de oboseală. De la Tulcea până la Sulina am călătorit cu vaporul, care a durat trei ore şi jumătate. Ne-am despărţit cu greu de prietenii din Moldova, Ucraina şi din România, dar ne-am promis că vom ţine legătura şi pe viitor”. (Bianca Tat, Jula)
*
„Marea Neagră este locul, unde fiecare om, măcar odată în viaţă, trebuie să ajungă! Noi, care trăim la şes, avem dorinţa să ne bălăcim în spumele răcoroase ale mării. De la şcolile din Ungaria au fost invitaţi aproape 40 de elevi să participe la programul ARC. După un drum lung, de la Tulcea am călătorit cu vaporul la Sulina. Pe parcurs am admirat fauna, speciile de păsări şi de peşti specifice deltei. Am fost foarte emoţionată când vaporul a oprit şi ne-am dat jos cu bagajele grele. Tabăra a fost la 10 minute distanţă. Eu am fost cazată într-o cameră cu opt paturi la etajul doi. Atmosfera a fost minunată. Am fost cazaţi cu elevi de diferite vârste, cel mai mic a avut zece ani. Abia după ce am ajuns, ne-am desfăcut bagajele, am luat costumul de baie şi am plecat la mare. Marea Neagră a fost la 30 de minute distanţă de cazare. Când am văzut pentru prima dată marea a fost exact aşa cum mi-am imaginat-o. Peisajul a fost frumos, dar acest lucru s-a intensificat doar când apa sărată mi-a atins picioarele. Nisip şi mare oriunde am privit cu ochiul… Un pic mai departe restaurante, scoici, stânci. A fost un sentiment copleşitor să înot în mare, am avut şansa de a gusta aroma sărată a mării. La ora opt am servit cina. Mâncarea a fost delicioasă după o zi atât de aglomerată. În dimineaţa următoare, la ora nouă am luat micul dejun. După aceea a avut loc deschiderea festivă a taberei, unde am aflat că Roman Nicoară va garanta atmosfera plăcută. Pe parcursul săptămânii am avut organizate diferite cercuri şi un meci de fotbal, care a fost urmărit cu mare entuziasm de către toţi locuitorii taberei. În fiecare zi am mers la plajă, chiar în ultimele zile am mers de două ori pe zi să ne bălăcim, să înotăm şi să sărim în valurile mării. În ultima dimineaţă, cu părere de rău, ne-am făcut bagajele, au venit alţii în locul nostru, iar noi a trebuit să părăsim tabăra. Sunt fericită când mă gândesc la zilele de tabără. Indiferent din care ţară am venit, din Ucraina, Republica Moldova sau din Ungaria, un lucru ne-a legat: am vorbit aceeaşi limbă, limba română. Am făcut cunoştinţă cu foarte mulţi oameni. Tricoul şi şapca primite special pentru această tabără îmi vor aminti de zilele petrecute acolo”. (Veronica Asztalos, Furta)





*
„În vacanţa de vară am avut ocazia să particip împreună cu fratele meu la o excursie plină cu aventuri. Din şcoala noastră, în acest an nouă copii au avut posibilitatea să participe la această excursie, cu profesorul Mihai Boca. După o lungă călătorie am ajuns la faţa locului, unde fiecare a primit camera sa. Am avut organizat un meci de fotbal, la care a participat fiecare ţară şi din fericire noi, cei din Ungaria, am câştigat. Am primit fiecare câte o carte. La sfârşitul excursiei am avut mulţi prieteni şi a fost din nou grea despărţirea. Pe această cale dorim să le mulţumim celor ce au făcut să avem posibilitate de-a lua parte la asemenea excursie de vis”. (Noel şi Kevin Miron, Micherechi)
*
„A fost o mare plăcere pentru mine să-mi petrec o săptămână de vacanţă la Marea Neagră, împreună cu grupul de studenţi de la şcoala generală din Furta, Săcal şi Apateu. Cu mai multe săptămâni înainte de plecare mi-am făcut bagajul, aşteptând cu nerăbdare ziua plecării. După drumul destul de lung, de 24 de ore, pe 23 iunie la prânz am ajuns la Tabăra Sulina. De-a lungul drumului am admirat peisajul frumos. În fiecare zi am avut posibilitatea să ne bălăcim în mare, să stăm pe plajă. Apa a fost rece, dar pe noi asta nu ne-a deranjat. În fiecare zi ne-am plimbat, descoperind locurile minunate din vecinătatea taberei şi am încercat să vorbim cât mai mult limba română. Am legat multe prietenii, care sper că vor rămâne şi pe viitor. O să mă gândesc cu plăcere la timpul petrecut la tabără şi doresc să le mulţumesc profesorilor pentru posibilitatea de a petrece a săptămână minunată la Sulina”. (Petra Lilla Kállai, Furta)



Comentarii