PS Siluan la 7 ani de arhierie

În ziua de 8 iulie, când Biserica ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion, sfinţi dobrogeni ale căror moaşte se găsesc în Catedrala Sf. Nicolae din Jula, s-au împlinit exact 7 ani de la întronizarea în scaunul de episcop al Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. În această zi aniversară, PS Siluan a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de majoritatea preoţilor din Eparhia sa, care au venit în acea zi să-i fie alături şi să-i ureze viaţă lungă şi multe realizări în continuarea activităţii sale. 

La nici 43 de ani, pe care îi va împlini pe 16 septembrie, PS Siluan este al doilea episcop al comunităţii româneşti din Ungaria, urmându-l în această funcţie pe PS Sofronie, episcopul actual al Oradiei. 
Originar din comuna arădeană Chelmac, de pe Valea Mureşului, a absolvit Liceul Industrial nr. 2 (astăzi „Iuliu Maniu”) din Arad, după care a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu. Prin anul doi de facultate a început să se gândească în mod serios la posibilitatea de a se călugări, îmbrăcând haina monahală în anul 1995. A început călugăria împreună cu episcopul de Oradea, PS Sofronie, fiind tunşi întru monahism în cadrul aceleiaşi slujbe, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, de lângă Arad, la data de 11 august 1995, naş de călugărie fiindu-le IPS Serafim, pe atunci Mitropolit de Germania.
A rămas o vreme în această mănăstire, după care a devenit preot slujitor la Mănăstirea „Simion Stâlpnicul” din Gai-Arad. A studiat apoi, ca bursier, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena, urmând acolo şi un masterat, în perioada 1998–2002.
A venit în Ungaria în 1999, după ce PS Sofronie a fost ales episcop al BOR din Ungaria, îndeplinind diferite funcţii. A fost protosinghel şi eclesiarh al Catedralei episcopale din Jula. În aprilie 2002 a fost numit egumen al schitului „Adormirea Maicii Domnului” din Săcal. Între 2003–2007 a fost şi consilier cultural la Episcopia din Jula, în 2003 fiind hirotesit arhimandrit, primind totodată crucea patriarhală.
La data de 11 martie 2007, Consiliul Episcopal l-a ales în unanimitate ca episcop al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, PS Siluan devenind unul dintre cei mai tineri ierarhi ai BOR. La data de 8 iulie 2007, a fost întronizat episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, devenind astfel şi membru al Sfântului Sinod de la Bucureşti.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Prea Sfinţite Părinte!

Comentarii