De Ziua Limbii Române, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a vizitat Micherechiul

La fel ca anul trecut, ICR Budapesta a sărbătorit la Micherechi Ziua Limbii Române, alături de profesorii şi elevii şcolii generale din localitate. Înainte de spectacolul din dimineaţa zilei de 8 septembrie, oferit copiilor de către actriţa Ioana Ginghină, de la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, micherechenii au avut parte şi de altă surpriză: participarea la eveniment a domnului Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

„Motivul pentru care noi azi suntem împreună se numeşte: limba română. Este limba strămoşilor noştri, este limba noastră, şi va fi limba copiilor voştri, când va veni momentul. Această sărbătoare a limbii române este o dovadă în plus că limba română este ceea ce ne uneşte şi ne-a unit dintotdeauna. Nichita Stănescu spunea că locuinţa lui este limba română. Şi, într-adevăr, noi oriunde ne-am afla, oriunde am locui, în România, în Ungaria sau în orice colţ al lumii, noi rămânem ceea ce suntem, adică români, şi suntem legaţi între noi prin limba română. Pentru că, de fapt, locuim în limba română. Mă bucur foarte mult pentru că sunt cu voi şi pentru un alt motiv: pentru că voi sunteţi cel mai bun exemplu al acestei rezistenţe paşnice împotriva tuturor vânturilor, care încearcă să facă să uităm că noi suntem români şi că vorbim limba română. Şi de aceea trebuie să aveţi grijă de această limbă. S-o drăgăliţi ca pe o păpuşă, ca pe o jucărie, exact aşa cum vă iubiţi părinţii. Dar în acelaşi timp trebuie să vă iubiţi vecinii şi pe oamenii cu care trăiţi. Este foarte important să trăim în armonie. Iubiţi-vă profesorii, iubiţi şcoala şi iubiţi limba română!”, cu aceste cuvinte s-a adresat copiilor din Micherechi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. 
Domnia sa a mai anunţat că a avut o întrevedere cu primăriţa Margareta Tat şi că a promis că până la sfârşitul acestui an se va face o importantă donaţie de costume populare pentru dansatorii din Micherechi.
Despre spectacolul Ioanei Ginghină pentru elevii din Micherechi vă vom relata în text şi imagini în numărul următor.
E.Ş.

Comentarii