Săptămâna filmului românesc la Budapesta

În perioada 14–18 octombrie 2014, Institutul Cultural Român din Budapesta organizează în capitala ungară cea de-a noua ediţie a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta”, în parteneriat cu Cinematograful de Artă „Urania” şi cu Secretariatul de Stat pentru Cultură din cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria.
Marţi, 14 octombrie 2014, seara de gală va debuta cu o conferinţă de presă la Cinematograful „Urania” din Budapesta de la ora 18.30, urmată de proiecţia filmului „Closer to the Moon”, în premieră în Ungaria, începând de la ora 19.30. 

Invitatul special al Institutului Cultural Român Budapesta la seria de evenimente dedicate filmului românesc este criticul de film Manuela Cernat, unul dintre reprezentanţii de seamă ai vieţii academice româneşti în domeniul cinematografiei, care s-a distins ca şefă a Catedrei de Comunicare Audiovizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în perioada 1992–2007, prorector al aceleiaşi universităţi în perioada 2007–2012 şi membră în diferite asociaţii sau organizaţii din ţară şi de peste hotare. 
În cadrul „Săptămânii filmului românesc la Budapesta” vor mai fi proiectate filmele artistice româneşti de dată recentă: „Sunt o babă comunistă” (r. Stere Gulea), „Lindenfeld, o poveste de dragoste” (r. Radu Gabrea), „Love building” (r. Iulia Rugină), Roxanne (r. Valentin Hotea), cărora li se va alătura o peliculă românească de cinematecă, filmul „Vis de ianuarie” (r. Nicolae Opriţescu).
Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful de Artă „Urania”, din capitala ungară, în perioada 14–18 octombrie 2014. Filmele vor fi subtitrate în limba maghiară, iar „Closer to the Moon”, realizat în limba engleză va beneficia de subtitrare în limbile maghiară şi română.

Comentarii