Comunicat

Noua Adunare generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, constituită pe 6 noiembrie 2014, înseamnă un nou capitol în cartea de istorie a comunităţii româneşti din Ungaria.
Mulţumim pentru votul şi încrederea fiecărui alegător, mulţumim pentru acea mişcare de solidaritate prin care votanţii noştri şi-au arătat dorinţa de schimbare şi au votat la alegerile minoritare pe ţară lista Asociaţiei Românilor din Micherechi. Ştiind că această mişcare de solidaritate s-a format doar în două luni, au o însemnătate şi mai mare acele aproape 1400 de voturi cărora li se datorează faptul că reprezentanţii Asociaţiei Românilor din Micherechi au putut depune jurământ pentru păstrarea limbii şi a tradiţiilor româneşti şi s-au angajat la reprezentarea intereselor comunităţii noastre. 
Nu din vina noastră nu s-au putut impune schimbările mult dorite. Nu vom renunţa la planul nostru nici în viitor, ci vom face tot posibilul ca să realizăm toate acele proiecte prin care mai poate fi salvată comunitatea noastră „guvernată” în mod nedemn în ultimii 16 ani.
Formarea viitorului comunităţii româneşti din Ungaria este în mâna Adunării generale înfiinţată acum. Din păcate, întâmplările zilelor trecute au demonstrat că împăciuirea mult dorită, solidaritatea şi gândirea comună în interesul menţinerii comunităţii noastre nu este importantă pentru toată lumea, sunt doar vorbe goale, faptele sunt exact opuse acestor dorinţe. În opinia noastră, guvernarea cu metode dictatorice, care nu bagă în seamă nici măcar legile scrise, nu duc la o colaborare paşnică. În urma acestor experienţe de la şedinţa de constituire a Adunării generale nu ne putem identifica cu comportamentul majorităţii şi a conducerii AŢRU, nu suntem de acord cu metodele folosite de ei, condamnăm această gândire.
Cu toate acestea, dorim să accentuăm că suntem deschişi în continuare la o colaborare reală şi vom încerca în următorii 5 ani să realizăm un dialog unitar în interesul comunităţii româneşti din Ungaria, dialog care să se bazeze pe idei şi activităţi de specialitate reale, evitând orice interes personal.

Reprezentanţii Asociaţiei Românilor din Micherechi în AŢRU
(Bertold Netea, Margareta Tat, dr. Ioan Ciotea, dr. Gheorghe Ruja, Maria Sarca Zombai)

Comentarii