Unirea cea Mică, sărbătorită la Seghedin

Consulatul General al României la Seghedin, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, a organizat luni, 26 ianuarie, la sediul oficiului consular o manifestare culturală dedicată împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. După deschiderea manifestării şi prezentarea programului de către consulul general, Ioan Fodoreanu, acesta a subliniat faptul că este pentru întâia dată când la Consulatul General al României la Seghedin are loc o manifestare culturală dedicată Unirii Principatelor.
În continuare, domnul Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a subliniat faptul că încă de anul trecut, o preocupare importantă a membrilor UCRU este aceea de a colabora îndeaproape cu misiunile diplomatice româneşti, în organizarea unor manifestări culturale, manifestându-şi totodată mulţumirea de a fi alături de Consulatul României la Seghedin, în organizarea manifestării dedicate Unirii Principatelor. A urmat apoi prezentarea de către consulul general Ioan Fodoreanu a prelegerii cu titlul „Unirea Principatelor”, prin care au fost explicate premisele şi contextul internaţional care au permis Unirea, etapele realizării Unirii, precum şi reformele legislative votate de Parlament, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În prelegerea susţinută de către domnul profesor univ. Gheorghe Petruşan, intitulată „De la Mica la Marea Unire. Formarea naţiunii române”, s-a subliniat importanţa Micii Uniri, fără de care nu ar fi putut avea loc Marea Unire, precum şi influenţa pe care a avut-o realizarea acestui act istoric, în conştiinţa românilor din Transilvania.

Cu ocazia acestui eveniment a fost amenajată şi o expoziţie cu momentele mai importante din perioada Unirii, reprezentând contribuţia UCRU la realizarea evenimentului. De asemenea, fiecare participant la manifestarea culturală a primit din partea reprezentanţilor misiunii diplomatice un răvaş, legat cu şnur tricolor, care conţinea versurile „Horei Unirii”. În încheierea manifestării, cei circa 20 de participanţi au cântat „Hora Unirii” şi au încins hora pe melodia acesteia.

Comentarii