Editorial - Ce averi au parlamentarii de naţionalitate?

Vrem să stabilim din capul locului: scrierea aceasta nu s-a născut din dorinţa de a scotoci în buzunarul cuiva, ci din simplul motiv de a arăta cât este de avantajos (dacă este) să fii politician minoritar în Ungaria, fără prea multe sarcini sau responsabilităţi. Analizând declaraţiile de avere ale celor 13 parlamentari ai naţionalităţilor (numiţi în Ungaria „purtători de cuvânt”, deoarece ei nu au drept de vot la şedinţele în plen, doar dreptul de a se juca de-a comisia), declaraţii făcute publice pe internet la 1 februarie, cu bucurie putem anunţa că, dacă s-ar face un top al celor mai bogaţi parlamentari minoritari, al nostru, al românilor ar ocupa locul întâi! Din declaraţiile de avere aşa se vede că românul Kreszta Trajan este cel mai înstărit parlamentar minoritar.
Presa maghiară a puricat zilele acestea declaraţiile de avere ale tuturor politicienilor, analizând şi comparând cu datele declarate anterior, căutând averi şi moşteniri ascunse sau nedeclarate. Nimeni nu scrie însă despre declaraţiile de avere ale politicienilor minoritari, probabil pentru că, exact atâta îi interesează pe jurnaliştii maghiari acest subiect, cât îi preocupă existenţa naţionalităţilor din această ţară. Deoarece este un subiect de actualitate, am răsfoit noi declaraţiile celor 13 parlamentari minoritari. La prima vedere ai zice că prea mari averi nu poţi aduna din politica minoritară, deoarece cei mai mulţi au case şi maşini cumpărate înainte de a deveni parlamentari sau terenuri, ori păduri moştenite de la neamuri.
Purtătorii noştri de cuvânt au fiecare, la fel ca orice parlamentar din Budapesta, salariu lunar de 750.000 forinţi, cu excepţia slovacului, care fiind preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Naţionalităţi primeşte lunar aproape 1 milion de forinţi brut. Averile parlamentarilor minoritari, conform propriilor declaraţii, se rezumă la case particulare, unii au şi mici case de vacanţă, câte-o maşină sau două, nişte terenuri. Curios lucru că în afară de reprezentantul slovenilor, nimeni nu a declarat obiecte de artă. Nici un politician minoritar nu are vapor, barcă sau elicopter, dar nici bijuterii valoroase. Odată cu alegerea lor în funcţia de purtător de cuvânt fiecare s-a îmbogăţit, însă, cu câte un laptop în valoare de 700.000 ft şi cu câte un iPhone.
Parlamentarul românilor, Kreszta Trajan, fiind probabil un răsfăţat al sorţii are, prin moştenire sau cumpărare, cele mai multe case şi terenuri dintre toţi colegii săi minoritari: o casă familială în Bătania, o căsuţă de vacanţă tot în Bătania (din 1975), un teren construibil la Pákozd (din 1991), o pădure de 6 hectare la Bătania, un teren agricol de 25 hectare la Bătania, un alt teren agricol de 7 hectare la Dombegyház, un teren agricol de 20 hectare la Mezőhegyes (din 1980), un teren extravilan de 2,4 hectare la Bătania. Tot din declaraţia de avere vedem că, imediat după ce a fost ales ca parlamentar român (cu 354 de voturi – n.n.), în mai 2014, domnul Kreszta şi-a făcut cadou un BMW X1. În rest, nici o economie sau acţiuni în bancă, dar nici datorii nu are.
Unii români din Ungaria au de câteva luni un nou hobby: citirea proceselor verbale şi a tuturor informaţiilor publicate pe pagina de internet a Comisiei Naţionalităţilor din Parlament (aici: www.parlament.hu/web/magyarorszagi-nemzetisegek-bizottsaga). Probabil pentru că pe pagina Autoguvernării pe Ţară (www.atruroman.hu), nici pe vremea lui Kreszta şi nici după, nu găsesc vreo informaţie utilă. Din procesele verbale ale Comisiei Naţionalităţilor însă, măcar se vede ce fac, ce vorbesc politicienii naţionalităţilor, pentru cele 10 milioane de forinţi lunar, din banii noştri, ai contribuabililor. Într-o altă scriere vom analiza cam câte minute vorbesc lunar purtătorii noştri de cuvânt şi câte iniţiative constructive au avut în aceste câteva minute. Iniţiative în interesul celor pe care zic că îi reprezintă. Iar la anul vom reveni cu analiza noilor declaraţii de avere.

Eva Şimon

Comentarii

  1. Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu