Slujire Arhierească la Jaca, în prag de noi lucrări de restaurare

În Duminica a II-a din Postul Mare (8 martie 2015), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a slujit în Parohia Jaca din Protopopiatul Dobrițân, împreună cu Părintele Paroh Cosmin Pop și cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Jula.
La Sfânta Liturghie, alături de credincioșii din Jaca au participat și credincioși din alte localități (Furta, Vecherd sau Dobriţân), precum și diferite oficialități: domnul Kovács Kálmán, primarul Jacăi, domnul viceprimar Papp József și domnul Galló Ferenc, întreprinzător particular din Berettyóújfalu și membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța postului, a rugăciunii, a iubirii aproapelui, a păstrării dreptei credințe prin grija păstorilor de suflete ai Bisericii și a iertării păcatelor, care aduce în același timp vindecare sufletească și trupească, potrivit pericopei evanghelice din această a II-a Duminică din Postul Mare, pe care Sfânta noastră Biserică a închinat-o Sfântului Ierarh Grigorie Palama.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte de la București, în curând la biserica din Jaca vor începe lucrări de restaurare interioară și exterioară care vor încheia un proiect mai amplu, aflat și pe lista temelor Comisiei Mixte de Dialog Româno-Maghiare, sprijinit de ambele state, România și Ungaria.
Biserica de zid din Jaca datează din anul 1791 și a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, de la 1650. Deoarece atât biserica de zid, specială în principal prin felul de realizare a turlei, cât și casa parohială aveau mari nevoi de restaurare, s-a solicitat sprijin din partea celor două state pentru rezolvarea acestor probleme.
Astfel, în anul 2009, cu finanțare din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la București a fost înlocuit în totalitate acoperișul bisericii, iar cu sprijin din partea Ungariei a fost rezolvată problema igrasiei, în anul 2013 cu sprijinul financiar al Statului Ungar a fost achiziționată și modernizată o nouă casă parohială și a fost reparată turla bisericii, urmând ca prin susținerea financiară de acum, din partea Statului Român, să fie finalizate lucrările de restaurare a bisericii.

Astfel, un obiectiv important pentru credincioșii ortodocși români din Jaca va fi dus la bun sfârșit, urmând ca pe viitor să fie continuate și lucrările de restaurare necesare la alte biserici aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria – informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii