Ştiri pe scurt...

Aletea

Sâmbătă, 30 mai, la Casa de cultură din Aletea a avut loc Întâlnirea cluburilor de naţionalitate din Judeţul Bichiş. În organizarea doamnei Elisabeta Ardelean, directorul instituţiei au participat şase cluburi de naţionalitate, români şi slovaci din judeţ, cu un variat program cultural de cântece şi dansuri populare. Şi-au dat concursul în faţa a peste o sută de invitaţi Corul clubului pensionarilor din Chitighaz cu cântece populare româneşti, tinerii de la Şcoala de artă „Kalaris” din Chitighaz au prezentat dansuri din Chitighaz şi Nădab, trei grupuri de ceteraşi ai naţionalităţii slovace din judeţ au adus cântece autentice, iar Păstrătorii de tradiţii din Aletea au încheiat programul cu dansuri şi cântece tradiţionale româneşti din Aletea.

Jula

Grădiniţa din Oraşul Mare Românesc organizează o întâlnire specială pentru copii şi părinţi, intitulată Ziua Familiei. Cu această ocazie, copii, părinţi, educatoare şi doici vor petrece împreună o după amiază minunată cu activităţi comune şi distracţie pe cinste. Evenimentul va avea loc vineri, 5 iunie, de la ora 16.00.

Gödöllő–Seghedin

În 12 iunie, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează un concert intitulat „Muzică veche din România secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea”, în interpretarea Ansamblului „Flauto Dolce", în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő. Vor fi interpretate piese de muzică veche, fragmente din Codex Caioni, cântece tradiţionale armeneşti, cântece vechi hasidice, cântece şi dansuri româneşti şi creaţii de Joseph Bengraf, Martin Schneider şi Johann Sartorius. Iniţiat de Institutul Cultural Român Budapesta în 2013, programul „Bijuterii muzicale” este un proiect de succes care promovează muzicieni din România. Cu o seară înainte, 11 iunie, tot de la ora 19.00, „Flauto Dolce” din Cluj va concerta în Sala „Liszt Ferenc” a Facultăţii de Muzică din Seghedin, în organizarea ICR Seghedin.

Aletea


Asociaţia Păstrătorilor de Tradiţii din Aletea, condusă de Gheorghe Bagy, organizează pe 13 iunie, la Casa românilor din Aletea o manifestare cu tradiţii româneşti, gastronomie şi petrecere în aer liber. La eveniment sunt invitaţi să ia parte membrii asociaţiei şi dansatorii din Aletea. Întâlnirea va începe cu un program de gătit şi va continua cu o petrecere şi „joc”.

Comentarii