Ştiri pe scurt...

Pécs
„Ne dorim ca Ungaria să fie un loc mai paşnic şi mai cooperant, unde populaţia majoritară şi naţionalităţile să trăiască unul pentru binele celuilalt", a declarat sâmbătă, la Pécs, Balog Zoltán, ministrul resurselor umane. El s-a aflat în capitala judeţului Baranya cu prilejul celui de-al doilea popas al şirului de programe intitulat „Színezd át”, o zi a familiilor, care se doreşte a fi o campanie ce are drept scop lansarea unui apel către copii pentru ca aceştia să cunoască şi să accepte şi alte culturi. „Cultura naţionalităţilor ne îmbogăţeşte şi pe noi, iar cei care au identitate dublă, nu sunt deloc mai săraci”, este de părere ministrul Balog Zoltán. Viceprimarul din Pécs, Őri László, a arătat că în oraşul reşedinţă de judeţ convieţuiesc în pace de sute de ani zece naţionalităţi. „Pécsul este un exemplu nu numai pentru ţară, dar şi pentru întreaga lume”, a spus viceprimarul. Următoarele popasuri ale campaniei vor fi la Dobriţân, Veszprém, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc, Győr, Seghedin şi Budapesta.

Chitighaz
În perioada 29 iunie–10 iulie, Asociaţia creatorilor din Chitighaz organizează o nouă  ediţie a taberei de creaţie, la care vor participa artişti plastici şi amatori adulţi şi copii din Ungaria şi România. Secretara asociaţiei şi, totodată, organizatoarea taberei Valeria Megyeri ne-a informat că tabăra are ca scop principal transmiterea dragostei pentru artă. Ca în fiecare an, locul de desfăşurare va fi castelul Almásy din localitate cu peisajul său pitoresc. La atelierul de creaţie al taberei se vor ocupa de participanţi specialiştii: Kukár István (pictură), Deli Zoltánné Szabó Éva (pictură emailată), Szőke Sándor (sculptură) şi Kovácsné Osán Ágnes (ceramică).

Budapesta

Un grup de 45 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea vor face o vizită la Budapesta pe urmele lui Emanuil Gojdu. Programul excursiei tematice în capitala ungară va avea loc pe 11 iunie, iar la Capela Ortodoxă Română din strada Holló vor fi întâmpinaţi de cercetătoarea Maria Berényi, care o să le povestească despre marele mecena al culturii române. Tinerii vor face o vizită apoi în Curţile Gojdu şi la mormântul familiei Gojdu din cimitirul Kerepesi.

Chitighaz


Instructorul de dansuri populare şi preşedintele Asociaţiei Culturale a Românilor din Chitighaz, Gheorghe Gros, care îndrumă elevii de la şcolile româneşti din judeţul Bihor şi Bichiş în tainele dansului popular, organizează o tabără de dansuri populare la Tomeşti, în perioada 10–20 iulie. La tabără vor participa peste 30 de copii din mai multe localităţi din Bihor, dar şi din Jula, Chitighaz şi Leucuşhaz. Instructorii principali ai acestei tabere vor fi Victor Jigherean şi Nistor Ghimboşa. Tabăra va avea un program bine stabilit, în afara lecţiilor de dans ţinute dimineaţa şi după-amiaza, vor fi efectuate şi excursii în împrejurimi, drumeţii şi pelerinaje la mănăstire.

Comentarii